Afbeelding

Snel geld verdienen op de beurs? Beleg in opties!

wo 12 jan 2022, 12:57 Zakelijk

Om je geld te laten groeien is het in deze tijd niet meer voldoende om het te parkeren op een spaarrekening. Er is nauwelijks spaarrente, maar wel inflatie, met als gevolg dat je geld eerder minder waard wordt als je het op de bankrekening laat staan. Dat betekent dat je risico’s moet nemen om rendement te behalen. Een veelgebruikte mogelijkheid hiervoor is beleggen. De snelste manier om snel geld te verdienen op de beurs, is door te beleggen in opties. We vertellen in dit artikel meer over opties.

Wat zijn opties?

De meesten van ons zijn wel bekend met het fenomeen ‘aandelen’. Een aandeel wordt op de financiële markt onder ‘effecten’ geschaard, net als obligaties en contracten. Een optie van een beursgenoteerd bedrijf biedt de koper het recht om een effect binnen een bepaalde periode te kopen of verkopen voor een vastgestelde prijs. Dat recht is niet gratis, je betaalt er een premie voor. Dat maakt het beleggen in opties wat ingewikkelder dan het beleggen in aandelen.

De voordelen van opties

Wat opties interessant maakt, is dat er bij een lichte stijging of daling van de onderliggende waarde (bijvoorbeeld een aandeel of obligatie) de overeenkomstige optie procentueel een veel grotere stijging of daling laat zien. Dit noemt men het ‘hefboomeffect’ en houdt in dat de potentiële winst die je kunt boeken aanzienlijk hoger is dan wanneer je in het effect zelf had geïnvesteerd. Zo kun je dus met een kleine investering alsnog een hoog rendement behalen. Je gebruikt opties slim door ze strategisch in te zetten op de volatiliteit van de aandelenmarkt en de aandelen van een bedrijf. Heb je een aandelenportefeuille en ben je op zoek naar risicospreiding, dan kun je opties ook defensief inzetten om een deel van de risico’s af te dekken.

Risico’s bij opties

Natuurlijk zit er aan de voordelen ook een keerzijde die je zeker in overweging moet nemen. Het hefboomeffect kan je een hoog rendement opleveren, maar het kwartje kan ook de andere kant op vallen en voor grote verliezen zorgen. Daarnaast is het belangrijk om onderscheid te maken tussen het gebruiken van opties als ‘short call’ en ‘long call’. In het eerste geval blijft het verlies beperkt tot de geïnvesteerde premie. Maar bij een long call is het verlies onbeperkt. Om deze redenen is het verstandig om een beroep te doen op de kennis en ervaring van een gespecialiseerd bedrijf als je deze zelf niet bezit.

Beleggen in opties kan dus erg interessant zijn als je het verstandig aanpakt. Meer weten over hoe je kunt beleggen in opties? Lees hier verder!

Afbeelding