Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com
zaken

Dit zijn de nieuwe iPhone 15 toestellen van Apple

Zakelijk

Apple heeft op 12 september haar nieuwste modellen van de iPhone 15-serie gepresenteerd. Dit jaar neemt het bedrijf volledig afscheid van de uitkeping in het scherm en krijgen alle modellen de beschikking over Dynamic Island, waarmee live activiteiten gevolgd kunnen worden. Vorig jaar kwam de functie voor het eerst beschikbaar op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. De nieuwe toestellen van Apple zijn dit jaar verkrijgbaar onder de namen iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max.

Nieuwe Apple iPhones van 2023

Dit jaar maakt Apple het verschil tussen de iPhone 15 en iPhone 15 Plus ten opzichte van de modellen uit de Pro-serie nog duidelijker. Apple wisselt bij alle modellen de Lightning-aansluiting in voor USB C. Maar verder krijgt de iPhone 15, een 48 megapixel hoofdcamera en het oudere ontwerp van de iPhone 14. Wie echte vernieuwing wil, zal moeten gaan voor de duurdere iPhone 15 Pro of iPhone 15 Pro Max. Er is wel een lichtpuntje: de toestellen kosten in vergelijking met de toestellen van vorig jaar een stuk minder. Dat komt onder meer doordat de koers van de euro tegenover de dollar in een jaar tijd flink is verbeterd.

iPhone 15 en iPhone 15 Plus

Apple lanceert dit jaar twee instapmodellen: de iPhone 15 en de iPhone 15 Plus. Deze iPhones zijn hetzelfde, maar de Plus-versie heeft een groter scherm. De nieuwe iPhone 15 krijgt twee keer een telelens, voor het maken van nog scherpere foto’s en video’s. De batterijduur is ook verbeterd. De iPhone 15 gaat bijvoorbeeld 20 uur mee op een volle batterij en de iPhone 15 Plus zelfs 26 uur.

Deze nieuwe iPhones krijgen de A16 Bionic-chip als processor, welke vorig jaar al in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max te vinden was. Een iPhone 15 toestel kopen kan vanaf deze vrijdag, in de kleuren blauw, roze, geel, groen en zwart.

iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max

De grootste vernieuwingen zijn dit jaar te vinden bij de iPhones 15 en 15 Pro Max. Deze duurdere toestellen krijgen een behuizing van titanium. Daarmee stopt Apple met roestvrij staal. Het is de eerste iPhone ooit die van dit materiaal wordt gemaakt. Daardoor zijn de toestellen ook de lichtste toestellen die Apple gemaakt heeft. Volgens het bedrijf uit Cupertino voel je dat verschil onmiddellijk.

Daarnaast geeft Apple de Pro-modellen een snellere A17 Pro-chip, die vooral bij het spelen van spellen een groot verschil zou moeten maken. Apple geeft deze iPhones ook een vernieuwd camerasysteem, waarbij alleen de Pro Max een periscooplens met 5 keer optische zoom krijgt. Met beide toestellen is het mogelijk alvast beeldmateriaal te schieten voor de Apple Vision Pro, welke volgend jaar op de markt wordt gebracht.

Beide toestellen hebben verder kleinere schermranden en bovendien beschikken de modellen over een actieknop. Daarmee kan het geluid uit worden gezet, maar kan ook de camera-app worden gestart of een voicememo worden opgenomen. De toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 1.229 euro voor de iPhone 15 Pro (128 GB) en 1.479 euro voor de iPhone 15 Pro Max (256 GB).

Aandacht voor het klimaat

Tijdens het Apple Event stond ook Apple’s impact op het klimaat centraal. De aanpak moet duurzamer worden. Daarom heeft Apple afscheid genomen van de leren hoesjes en worden deze vervangen door FineWoven-hoesjes. Deze hoesjes zijn gemaakt van duurzaam geweven textiel. Het is ook een van de redenen waarom Apple dit jaar gebruikmaakt van titanium voor de Pro-serie. Ook de leren bandjes voor de nieuwste Apple Watches worden verwisseld voor het nieuwe FineWoven-materiaal.