Zingende monniken in het getijdenboek Belles Heures de Duc du Berry door gebroeders Van Lymborch]
Zingende monniken in het getijdenboek Belles Heures de Duc du Berry door gebroeders Van Lymborch] Foto:

Nieuwe expositie met

middeleeuwse handschriften en zang

NIJMEGEN - Een Latijns gezegde luidt 'Qui cantat, bis orat' (wie zingt, bidt dubbel). Al eeuwen worden de erediensten in de katholieke kerk opgeluisterd met gezang. 

Het gregoriaans kent een lange traditie. Lang werden melodieën mondeling overgedragen naar volgende generaties. In de middeleeuwen ontstond de traditie om die melodie ook vast te leggen. Gezongen elementen uit de eredienst werden genoteerd in liturgische handschriften, soms werden deze uitbundig versierd ter ere van God.


Een selectie van fragmenten uit middeleeuwse liturgische handschriften wordt vanaf zondag 3 oktober tentoongesteld in het Gebroeders van Lymborch Huis. Maar meer nog, de tentoonstelling zal deze handschriften ook tot klinken brengen. Middels de QR-codes kunt u de gezangen die in deze handschriften genoteerd staan, ook beluisteren.

De gregoriaanse gezangen zijn ingezongen door het gregoriaans koor, Schola Cantorum KarolusMagnus uit Nijmegen. Ter gelegenheid van de opening van de expositie zullen zij ook een aantal gregoriaanse liederen ten gehore brengen in de Burchtstraat. De tentoonstelling wordt op zondag 3 oktober om 15.00 uur geopend bij aanwezigheid van genodigden.

Een bezoek aan het Gebroeders van Lymborch Huis (Burchtstraat 63, Nijmegen), geopend woensdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur, kan gereserveerd worden via secretariaat@gebroedersvanlymborch.nl of via de website, of bij de kassa in de museumwinkel. De museumwinkel is gratis te bezoeken. Een rondleiding met gids bezichtiging van de expositie en de middeleeuwse kelders onder het Gebroeders van Lymborch Huis kost vier euro. Meer informatie staat op www.gebroedersvanlymborch.nl.