Een bewoner van Ouderenzorg Nijmegen maakt een uitstapje met de duofiets.
Een bewoner van Ouderenzorg Nijmegen maakt een uitstapje met de duofiets. Foto:

Ouderen genieten op duofiets: 'Een feest!'

NIJMEGEN - Fietsen zorgt voor ontspanning en geeft een gevoel van vrijheid. Helaas is fietsen voor mensen met een beperking niet altijd mogelijk. Ouderenzorg Nijmegen, een locatie van Pluryn in de Nijmeegse wijk Hatert, beschikt sinds kort over een duofiets. Daarmee kunnen de bewoners samen met een fietsmaatje toch op pad. 

Bij Ouderenzorg Nijmegen wonen mensen met een verstandelijke beperking die specialistische zorg nodig hebben bij het ouder worden. Fietsen lukt normaal gesproken niet meer. De duofiets, gefinancierd door Mr. F. Couvee Stichting, Vermogensbeheer Hoogeland Zorg en Stichting SFO, brengt daarin verandering.

"Met de duofiets kunnen de bewoners erop uit met familie, een begeleider of een vrijwilliger. Een grote ronde fietsen of boodschappen doen in de wijk en natuurlijk genieten van de mooie omgeving! Het kan allemaal. Op deze manier wordt hun leefwereld groter en komen de oudere bewoners in beweging", aldus teammanager Conny Hendriks. De bewoners kunnen de duofiets zelf reserveren.
Ouderenzorg Nijmegen is heel blij met de aanwinst. Hendriks: "Het is niet alleen een leuke activiteit voor de bewoners, maar het zorgt ook voor deelname aan de maatschappij en laagdrempelige mobiliteit. Zo hebben we bijvoorbeeld een bewoner die erg van scheepvaart houdt. Dankzij de fiets kon een bezoek aan de tandarts nu gecombineerd worden met een ritje langs het Maas-Waalkanaal. Dat was echt een feestje!”