Een van de zeven 'kamers' van de expositie rondom de wederopbouw van Nijmegen.
Een van de zeven 'kamers' van de expositie rondom de wederopbouw van Nijmegen. Foto:

Expositie wederopbouw

'Kijk omhoog, kijk vooruit'

NIJMEGEN - Wie zich wil laten verrassen door architectuur, kunst en design uit de Nijmeegse Wederopbouwperiode kan tot en met 21 november de expositie 'Kijk omhoog, kijk vooruit' bezoeken. De tentoonstelling bevindt zich op de eerste etage van De Molenpoort en is elke dag (uitgezonderd maandag) gratis te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog was tevens het begin van de wederopbouw, zeker van het zo hard getroffen Nijmegen. Binnen twintig jaar is het centrum herbouwd met voor Nederland unieke kwaliteiten. Met deze tentoonstelling wil de stichting Nijmegen Wederopbouwstad dit onder de aandacht brengen. 

De expositie bestaat uit een rondgang door zeven 'kamers'. Daarbij heeft kamer 1 ('Plein 1944') als grootste ruimte de functie van ontvangsthal. Van daaruit kunnen de bezoekers de route door de overige kamers maken. In die kamers komen achtereenvolgens de oorlogsverwoesting, de wederopbouwarchitectuur en de herbouw zelf aan bod, gevolgd door kamers met iconen en kunst. De rondgang eindigt met een kamer over de toekomst, dat wil zeggen het behoud van de wederopbouw uit de jaren 1945-1965, maar ook hedendaagse wederopbouwprojecten, zoals het station. In de kamers is een keur aan foto's, films, kunstafbeeldingen en voorwerpen te bewonderen. Samen geven ze een beeld van de wederopbouwperiode en laten ze herkenbare dingen zien uit het leven tussen 1945 en 1965.



In samenhang met de tentoonstelling zijn er deze weken nog enkele andere activiteiten in de stad rondom de wederopbouw:

Vanaf de Canisiuskerk aan de Molenstraat starten elke dinsdag en zondag om 14.00 uur Gildewandelingen. 

In de nacht van de Ommetjes (2 oktober) zijn enkele wandelingen gewijd aan de Wederopbouw.

In november brengt Nijmegen Blijft in Beeld een speciale filmvoorstelling. 

Op 10 en 17 oktober zijn er “theaterroutes” door theatergroep Gras, die ook beginnen bij de expositie.

In de buurt Jerusalem in Nijmegen-West is een vijftigerjaren-modelwoning te bezichtigen.