Oude brom- en snorfietsen. (Foto: Christine Treffers-Buijs)
Oude brom- en snorfietsen. (Foto: Christine Treffers-Buijs)

Subsidie voor vervanging en sloop brom- en snorfietsen

NIJMEGEN - Per 1 oktober 2021 is het weer mogelijk subsidie aan te vragen om een oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. 

De gemeente Nijmegen stelt €200.000,- subsidie beschikbaar voor 2021 en 2022. De regeling loopt door tot en met december 2022 of totdat het geld uit de subsidie op is. Nijmegenaren kunnen €400 subsidie aanvragen om hun oude brom- of snorfiets van voor 2011 te slopen. Dit bedrag wordt tot maximaal €800 aangevuld wanneer zij hun oude brommer met benzinemotor vervangen voor een (elektrische) fiets, of elektrische brom- of snorfiets. De subsidie helpt inwoners om de stap te zetten naar duurzamer vervoer. Ook kunnen inwoners zich zo voorbereiden op de milieuzones voor brom- en snorfietsen in het centrum van Nijmegen, Hof van Holland en Heijendaal. Vanaf 2025 zijn brom- en snorfietsen met een benzinemotor van voor 2011 daar niet meer toegestaan. De subsidie is vanaf 1 oktober 2021 aan te vragen via nijmegen.nl/subsidiebrommers
Wethouder duurzaamheid Jan Wijnia: "Aan het grote aantal aanvragen van de subsidie in korte tijd zien we dat inwoners bereid zijn om hun oude brom- of snorfiets weg te doen. Dat is goed nieuws, want juist deze vervuilende modellen veroorzaken pieken in luchtvervuiling op fietspaden. Deze oude brom- en snorfietsen met benzinemotor zorgen namelijk voor veel uitstoot van stoffen zoals fijnstof en benzeen. Dat is ongezond voor de bestuurders zelf, maar ook voor fietsers en voetgangers."