Afbeelding

‘Renovatieproject Waterkwartier unieke plek om te leren’

Algemeen

NIJMEGEN - Wie door de Niersstraat, Roerstraat, Waterstraat in Nijmegen wandelt, krijgt een echt tuindorp gevoel. Dat komt door de karakteristieke vooroorlogse woningen en de bomenlaan in dit oude stukje van het Waterkwartier. De bewoners waarderen de ligging, dichtbij de stad en de fijne buren. Echter, een groot nadeel is de tocht en het vocht in de woningen. In de jaren voor de oorlog, waarin deze woningen zijn gebouwd, was er nog geen of heel weinig aandacht voor isolatie. Daar zet Portaal met deze verbetering nu wel op in. Ruim 93% van de bewoners stemde in met het renovatievoorstel. Portaal en Talen Vastgoedonderhoud zijn sinds september aan de slag bij de eerste van in totaal 65 woningen. Talen Vastgoedonderhoud grijpt dit unieke project aan om jongeren een kans te geven om de fijne kneepjes te leren van het schildersambacht. 

De woningen in dit deel van het oude Waterkwartier typeren zich door hun grote variatie. Al lijken ze op elkaar, iedere woning is net even anders en dat vraagt om maatwerk. “Op dit project heeft de aannemer veel top-werklieden zitten. Ze moeten ter plekke kunnen inspelen op onverwachte dingen die ze tegenkomen. Vaklieden die het dus leuk vinden om zaken op te lossen. Ter plekke moet je dus een oplossing verzinnen voor een hoekje dat toch net anders is dan bij het huis ernaast of de dakgoot die langs een koopwoning loopt.”

Werkplek in je eigen wijk

Het bijzondere stukje oud-Nijmegen biedt ook kansen aan jongeren. Talen Vastgoedonderhoud heeft voor drie leerling-schilders van het ROC een opleidingsplek. Gert Wesselink, projectleider van Talen Vastgoedonderhoud: ”Ze worden begeleid door een meester-schilder van ons. Hij kan ze de fijne kneepjes leren van het ambacht. Het schilderen van oude panden vraagt toch om andere vaardigheden dan het schilderen van een moderne woning. Een verrijking als ze straks klaar zijn met hun opleiding. En twee van de jongens wonen op loopafstand van de renovatieplek. Hoe mooi is dat om zo bij te dragen aan het opknappen van je eigen wijk.”

Lagere energienota 

Projectmanager Wietse Boonacker van Portaal: “We gaan het dak en dakkapellen vervangen en isoleren, de spouwmuur isoleren en kieren dichten. De woningen krijgen een nieuwe mechanische ventilatie die voor een gezonde luchtcirculatie in de woning moet zorgen. Door de isolatie kan het energieverbruik naar beneden gaan, voor wie gemiddeld of veel stookt. Daarnaast verwachten we dat de mensen een comfortabelere woning krijgen.”

Ook de uitstraling van de woningen krijgt een opfrisbeurt, met een mooie nieuwe voordeur en frisse kleuren op het houtwerk. Als de renovatie is gebeurd, is Portaal nog niet klaar in de buurt. Alle bewoners krijgen een individueel aanbod voor zonnepalen, nadat het dak is vervangen. Dit gebeurt vrijwillig en bewoners kunnen hiermee hun energielasten nog verder verlagen.

In 2023 vervangt Portaal ruim de helft van de keukens, badkamers en toiletten. Daarna zijn alle woningen sterk verbeterd en kunnen ze weer een hele tijd mee. “Al blijven het karakteristieke, oude woningen. Die blijven wat piepen en kraken, zoals veel bijna honderdjarigen.”

www.portaal.nl/projecten/renovatie-65-woningen-niersstraat-en-omgeving-nijmegen/

Afbeelding
Afbeelding