Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS

Wapens inleveren

Aankomende week is het in het hele land, dus ook bij ons, de Week van de Veiligheid. Dit jaar hebben we tijdens deze week in Nijmegen een bijzondere actie: de mogelijkheid om zonder verdere gevolgen steekwapens in te leveren.

Elk jaar vragen we in het najaar aandacht voor veiligheid. Dit jaar richten we ons daarbij vooral op verboden (en vaak ook overbodig) wapenbezit met name onder jongeren. Jammer genoeg zien we in het hele land, en ook in onze omgeving, de laatste jaren een toename van wapengebruik. Niet zelden met veel te zware gevolgen. 

Dit probleem geldt zeker bij jongeren en jonge volwassenen. De campagne om de wapens in te leveren richt zich dan ook vooral op deze doelgroep. Dit gaat via kanalen die jongeren veel gebruiken, social media dus. En we zetten daar mensen voor in die bij jongeren een groot bereik en invloed hebben. Dat alles onder het motto show skills, not knives.
Wat mij betreft is het echter ook belangrijk om niet alleen de jongeren te benaderen, maar zeker ook de ouders op de hoogte te brengen van de campagne. Wapens horen niet thuis in onze samenleving. Wanneer we problemen met een ander hebben zijn er veel betere mogelijkheden om deze op te lossen. Nu is het misschien zo dat jongeren niet altijd de gevolgen of de risico’s van het bezit van wapens zien.


"Wapens horen niet thuis in onze 
samenleving'


Ouders zouden dit echter wel moeten beseffen. Ik roep dan ook alle ouders op wanneer het nodig is met hun kinderen te praten over dit onderwerp. Hoe meer het thuis bespreekbaar is, hoe meer we jongeren ervan kunnen overtuigen dat we geen wapens in hun omgeving willen zien. Politie, HALT en onze jongerenwerkers praten hier ook al vaak over met jongeren. Samen met de aandacht en hulp van ouders zou dit toch moeten kunnen leiden tot een verbetering.

Er zijn komende week vier plaatsen in Nijmegen waar, geheel anoniem en zonder gevolgen, steekwapens kunnen worden ingeleverd. Ik hoop dat iedereen die nu nog een steekwapen heeft, dit ook echt gaat doen. Misschien is het in een opwelling aangeschaft of voelt het achteraf toch niet helemaal goed. Grijp dan je kans en zorg dat je ervan af komt. En laat de ouders dit stimuleren. Hoe minder wapens er in omloop zijn, hoe veiliger Nijmegen weer wordt. Daar zouden we met zijn allen aan moeten willen bijdragen


'Grijp nu je kans en zorg dat je van de 
steekwapens afkomt'


Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl