Afbeelding
Foto:

Kwiet

"Toch nog op fekansie gewist, heurde ik fan je frouw. Ik sag huir bij de apotheek. Effe gesellig met mekuir gepraot ofer jullie afonture.” Hij zette zijn fiets op de standaard. "D'r leit nog ‘n hoop grei los ien je kofferbak. Allemaol fan de fekansie? As ik trug kom, git alles d'r geliek uut. Je kent mien frouw!”
Die kende ik niet, maar hij stroopte symbolisch zijn mouwen op. "Jouw frouw liekt mien oek soen aonpakster. Alles goed feurbereide, controlere en dan wegwese.” Zij is inderdaad degene die alles tot in de puntjes voorbereidt en organiseert.
De vakantie hebben we vooral rustig doorgebracht, genietend van natuur en heerlijk weer. "Jullie hebbe wel makke gehad met de auto, heurde ik.” Dat klopte. Hij begon te lachen. "Da was wel 'n ruire erfuiring so te heure.” Ik was benieuwd naar wat zij verteld had en wat hij daar nog van wist. Een oude gewoonte van school kwam boven: even overhoren wat is blijven hangen….
"Da was toch ien Suid-Duitsland? Met twee goede friende fan jullie? Bofenop een berg? Da sij de auto wou afslute, muir da ging nie. Sleutels kwiet. Hele auto deurgesoch, niks gefonde. Dochte jullie, dat die uut de waoge wuire gefalle onderaon de berg, wuir jullie uutgestapt wuire. Het se iemand fan het restaurant bofe so gek gekrege, um de ruum 20 huirspeldbochte nuir beneje te rije um duir te gaon suke. Niks gefonde.… Ferder ken ik 't ferhaol helaos nie, want toen was ik aon de beurt.” Zijn verslag klopte; een compliment voor allebei. Het probleem met de sleutel loste zich op na een nieuwe ‘Verstappen-rit' omhoog en vier glazen ‘Heisse Oma' en een nieuwe controle van de auto. Door zonlicht in de kofferbak schitterde een voorwerp onder de opening in de bodemplaat. De sleutelbos moest bij het pakken van de jassen daar doorheen zijn geschoven. "Dan had je toch kenne stertte? As de sleutels muir erges ien de buurt fan de auto sien,” wist hij. Helaas is de voorwaarde, dat het stuur niet op het stuurslot staat. Dat weten we wij nu ook. "En oek wat ‘n ‘Heisse Oma' is!”