Kunstfestival Schemerlicht in Hortus

NIJMEGEN - De botanische tuin Hortus Nijmegen staat van vrijdag 22 tot en met zondag 31 oktober iedere avond in het teken van audiovisuele kunst. 

Centraal staan de relatie mens met water en actuele klimaatvraagstukken. Twaalf kunstenaars, zes wetenschappers en vijf componisten werkten de afgelopen maanden nauw samen en bevragen met nieuwe werken ons ecologisch bewustzijn. De makers presenteren twaalf licht- en geluidskunstwerken door de tuin binnen het thema ‘Water grenzen’. Verder is er een verdiepend programma met lezingen en workshops, aangeboden door experts op het gebied van ecologie en innovatie. In samenwerking met Drift-Om te dansen Nijmegen verzorgt Schemerlicht met componisten Jameszoo en Elias Mazian twee ambient concerten met unieke beeldopnames uit de tuin, van de overgang van nacht tot dag.

Door klimaatverandering wordt zichtbaar dat er grenzen zitten aan onze onbezorgde omgang met water. De komende jaren staat ons land als lage deltagebied, voor nieuwe uitdagingen. Ons zoete water raakt steeds meer verzilt doordat het grondwaterpeil en daarmee de bodem daalt. De zeespiegel daarentegen wordt steeds hoger. Ook het waterleven wordt verstoord door afvalstoffen, microplastics, overbevissing en scheepvaart. Schemerlicht probeert meer ecologisch bewustzijn te creëren door samen met de bezoeker op zoek te gaan naar de grenzen van water.