Het regenwater komt terug in de tuin.
Het regenwater komt terug in de tuin. Foto:

Actie Pijpenkappuh:
ontkoppeling regenpijpen

NIJMEGEN - Zaterdag 2 oktober zijn tientallen regenpijpen afgekoppeld van het riool. Nijmegen wordt daarmee weer een stukje ‘regenwater vriendelijker’: minder water gaat naar het soms overbelaste riool en meer water stroomt de regentonnen en groene tuinen in. 

De doorgezaagde regenpijpen én de tuinen kregen deze week al meteen flink wat regen te verwerken en werd zichtbaar hoe het regenwater de ruimte heeft gekregen in de tuinen. Veel bewoners hadden al gezorgd voor minder tegels in de tuin en meer groen, regentonnen aangeschaft en bredere borders gemaakt.  

Hoosbuien

Het klimaat verandert. Daardoor hebben we vaker te maken met periodes van droogte maar óók met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Het riool kan overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Door de regenpijpen af te koppelen van het riool voorkomen we deze problemen. Het regenwater kan dan wegzakken in de tuinen. Een groene tuin is dan wel een voorwaarde: het regenwater zakt dan weg in het groen. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden.

De actie Pijpenkappuh maakt onderdeel uit van de campagne Operatie Steenbreek van De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie. Het afkoppelen gebeurt door het enthousiaste team van Lentekracht en Heavenswater. Zij werken samen met het Waterservicepunt van de gemeente Nijmegen. Er wordt gewerkt aan een vervolg voor volgend jaar.

Voor meer informatie kijk op website: www.steenbreeknijmegen.nl