Start derde ronde coronavaccinatie

NIJMEGEN - GGD Gelderland-Zuid start vanaf woensdag 6 oktober met het geven van de derde coronavaccinatie. Deze is alleen bedoeld voor mensen met een ernstige afweerstoornis. Zij krijgen de derde prik om een betere bescherming tegen het coronavirus te krijgen. Het gaat om mensen vanaf 12 jaar en ouder die onder behandeling zijn van een medisch specialist. 

Zij ontvangen vanaf oktober een schriftelijke uitnodiging voor de derde vaccinatie bij de GGD. De ziekenhuizen sturen de uitnodiging op aanwijzing van de medisch specialist. Voor Gelderland-Zuid gaat het naar schatting om ongeveer 10.000 mensen die voor deze derde vaccinatie in aanmerking komen. 

Prikken zonder afspraak 

Mensen kunnen voor de derde prik zelf telefonisch hun afspraak inplannen na ontvangst van de brief. Het is ook mogelijk om op de vrije inloop, dus zonder afspraak, de derde prik te halen. De vaccinatie vinden plaats op de GGD-priklocaties in Wijchen, Tiel of Culemborg, of in de GGD-prikbus. Waar precies wordt geprikt zonder afspraak staat op de website www.prikkenzonderafspraak.nl
Er is een verschil tussen de derde vaccinatie en de boosterprik. De derde vaccinatie kan ervoor zorgen dat een aantal mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na twee vaccinaties een betere bescherming krijgen (opbouwen). Deze derde vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit een of twee vaccinaties bestaat.

Een booster is iets anders: dat is een extra prikkel voor het afweersysteem. Deze is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming afneemt na verloop van tijd. De Gezondheidsraad heeft aangegeven dat er nu geen reden is om een boostervaccinatie in te gaan zetten. Boostervaccinatie is effectief om de bescherming te verhogen, maar op dit moment nog niet noodzakelijk.




Meer informatie over de derde vaccinatie is ook te vinden op:

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden