AKKU-voorzitter Kayleigh Hofstede.(Foto: Ellen Koelewijn)
AKKU-voorzitter Kayleigh Hofstede.(Foto: Ellen Koelewijn) Foto:

‘Kamernood wordt in Nijmegen steeds erger’

Studentenvakbond AKKU roept gemeente op tot actie

NIJMEGEN - Slapen in een tent op de camping. Niet voor een vakantie maar vanwege de woningnood. Je moet er toch niet aan denken. Het is wel de praktijk. Vandaar de noodkreet van de studentenvakbond AKKU. Die roept de gemeente Nijmegen op om in actie te komen en de studenten te helpen.

Door Vincent Bos

“De crisis wordt steeds erger”, zucht AKKU-voorzitter Kayleigh Hofstede. Ze wijst op een artikel in het universiteitsblad Vox waaruit een triest beeld naar voren komt. Vanwege het gebrek aan kamers zijn studenten aangewezen op hotels, hostels en campings. Het geeft aan hoe hoog de nood is. En het maakt duidelijk waarom AKKU aan de bel trekt.

Enorme toeloop

“De situatie is echt heel ernstig”, zegt Kayleigh Hofstede. “Er komen steeds meer studenten en er zijn steeds minder kamers. Vorig jaar volgde iedereen thuis de online-lessen. Nu komen zowel de eerste als tweedejaars studenten massaal naar Nijmegen. Daar komen de internationals nog eens bij. De toeloop is echt enorm.”
“Het is bovendien voor de persoonlijke ontwikkeling van de studenten belangrijk dat ze een eigen kamer hebben. Zo leren ze om op zichzelf te wonen. Het is schadelijk voor hun ontwikkeling als dat niet kan. Om nog maar niet te spreken over de extra reistijd die ze kwijt zijn als ze thuis blijven wonen.”

Het is volgens haar noodzakelijk als SSH&, de stichting die de studentenhuisvesting regelt, mag gaan bijbouwen. Vooral omdat deze stichting een schappelijke huurprijs voor een kamer regelt, de panden goed onderhoudt en ze controleert. Heel anders dan de meeste huisbazen die hoge huurprijzen in rekening brengen en het met het onderhoud vaak niet zo nauw nemen, aldus Hofstede.
Hofstede hekelt het strenge beleid van de gemeente Nijmegen waar het gaat om de verkamering van panden. “Het is nu al lastig voor een verhuurder om panden te verkameren vanwege de vele regels. Daar komen er steeds meer bij.”

“De gemeente is bezig met een beleidsplan waarbij ze een student gelijk stelt aan overlast. Dan wordt de leefbaarheid van de buurt erbij gehaald en opgemerkt dat er geen kamers mogen komen omdat de student overlast veroorzaakt. Dat is arbitrair. De gemeente bepaalt het beleid vanwege een selecte groep studenten. Dat kan niet.”

 'Iedere student moet een kans krijgt op een kamer' 

Dat de nood hoog is, komt naar voren uit de Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences. Daaruit blijkt dat 55% van de thuiswonende studenten niet op kamers kan vanwege een gebrek aan betaalbare woonruimte. Over zeven jaar is naar verwachting het aantal studenten met 3.000 toegenomen. De bouwplannen van de gemeente houden daarmee geen gelijke tred. Met als gevolg dat de huidige achterstand alleen maar groter wordt.

Bijbouwen

Dat duizenden studenten een fatsoenlijke huisvesting mislopen, vindt studentenvakbond AKKU onacceptabel. "We roepen de gemeente daarom op fors bij te bouwen zodat iedere student een kans krijgt op een kamer.”