Afbeelding
Foto:

Is bij een zege van NEC op Vitesse het seizoen geslaagd?

Het is een veelgehoord cliché: thuis winnen van Vitesse en het seizoen is direct geslaagd. Maar is dat nog steeds wel zo? NEC vecht dit seizoen tegen degradatie en het niet behalen van die doelstelling kan desastreuze gevolgen hebben voor de club, zo liet algemeen directeur Wilco van Schaik in een eerder stadium weten.

We legden de vraag voor bij twee trouwe supporters. Wim Wegerif (72) is de opa van Gijs Ros (19) en gaat al bijna tien jaar samen met zijn kleinzoon trouw naar De Goffert. Wim verwacht bovendien volgend jaar de handdruk van Wilco van Schaik als hij zijn seizoenkaart voor de 65e keer gaat verlengen. Hij was er dan ook al vroeg bij.

Zo vroeg, dat de derby in huidige vorm nog niet bestond. “De haat en nijd was er alleen tegen Quick 1888, toen nog de club van de rijken. Pas sinds Karel Aalbers van Vitesse de grootste club van Gelderland probeerde te maken ten koste van alles, ontstond die verhouding zoals we die nu kennen.” Wedstrijden tegen Vitesse bezocht hij desondanks altijd. “Want het was gewoon een wedstrijd als alle anderen. Met de auto naar Monnikenhuize, was toen heel gewoon.”

In de periode van de derby tussen NEC en Vitesse springt er één editie echt uit voor Wim. “Toen Gorgi Hristov ons met 4-1 langs Vitesse schoot in de nieuwe Goffert, destijds nog midden in de verbouwing.” Gijs was er toen nog niet. “Ik heb er dan ook heel wat minder meegemaakt. Mijn mooiste herinnering is de 0-1 uit bij Vitesse, Leroy George schoot NEC naar de eerste uitoverwinning in heel lange tijd.”

Stelling: Het seizoen is geslaagd bij een overwinning van NEC op Vitesse. 

Gijs: Oneens. “Niet per se. Tuurlijk, de overwinning koester je voor altijd. Maar laten we ons vooral handhaven. Zodat we volgend jaar weer mogen. Het is een fantastisch affiche dat dit jaar nog mooier belooft te worden doordat we zo lang moeten hebben wachten. Ik teken vooraf voor een gelijkspel, maar ga gewoon uit van een overwinning met de steun van een volle Goffert.”

Wim: Eens “Jazeker. Al moet ik Gijs ook gelijk geven dat als je degradeert, deze overwinning al haar waarde verliest. Maar we moeten wel winnen. Ik heb veel Arnhemmers om me heen op mijn werk, ik heb geen zin om een week naar hun te moeten luisteren als het mis is gegaan.”

Gijs Ros