Dirk Proper van NEC tijdens NEC and PEC Zwolle
Dirk Proper van NEC tijdens NEC and PEC Zwolle Foto: Broer van den boom

Proper maakt zich op voor eerste echte derby: “Je leert in de jeugd wel dat het er echt om gaat”

NEC-middenvelder Dirk Proper kende een uitstekende seizoenstart, maar moet er deze week alles aan doen er tegen Vitesse bij te kunnen zijn. De derby in De Goffert spelen is een droom waarover de spelers in de voetbalacademie genoeg te horen krijgen. “Vanaf de JO13 merk je echt wel dat er tegen Vitesse net iets meer gevraagd wordt.”

Zo dragen de trainers de belangen van een zege in de derby de hele week over en merk je rondom de wedstrijd dat er meer belangstellenden langs de lijn staan. Zeker naarmate de jongens ouder worden. Proper, die de hele jeugdopleiding doorliep: “Toen we met de O19 tegen Vitesse speelden stonden er gewoon fans van het eerste langs de lijn met vuurwerk. Dan voel je echt wel wat extra lading.”

Daarom hoeft Proper (19) deze week niet extra geprikkeld te worden. “De trainers hebben wel direct benoemd dat de belangen zondag groter zijn dan anders. Maar tegelijkertijd is het ook belangrijk dicht bij jezelf te blijven en je eigen ding gewoon te doen. De supporters vertellen ons al weken hoe belangrijk deze wedstrijd voor hen is en dan moet de afsluitende training nog beginnen.”

Of Proper zich ook echt op mag gaan maken voor zijn eerste echte derby, is de vraag. Al drie wedstrijden moest hij laten schieten wegens een blessure. “Ik train nu weer mee, ik hoop dat alles goed verloopt. Maar ik kan er weinig over zeggen. De ene keer ben ik pijnvrij, de andere keer speelt het ineens weer op. Ik ga er alles aan doen om erbij te zijn. Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet.”