De wederopbouw van Nijmegen.
De wederopbouw van Nijmegen. Foto: Regionaal Archief Nijmegen

Filmvoorstelling over wederopbouw van Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - In Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen wordt maandag 1 november de film ‘Sjouwen, trouwen en bouwen’ vertoond. Een film over de wederopbouw in Nijmegen. Er zijn voorstellingen om 14.00 uur en 20.00 uur. 

Nijmegen was in de jaren ’44-’45 zwaar getroffen door het Amerikaanse bombardement op 22 februari 1944, de gevechten tijdens de bevrijding van Nijmegen en de positie als frontstad na de operatie Veritable. Na de oorlog werden daarom enorme herstel- en veranderwerkzaamheden verricht. Deze wederopbouwperiode duurde ruim twintig jaar. 

De totaal verwoeste binnenstad werd planmatig opnieuw opgebouwd en aangepast aan te verwachten nieuwe ontwikkelingen en er kwam veel nieuwe industrie. Veel woningen en winkels in de stad waren in de oorlog compleet verwoest of zwaar beschadigd. Bovendien groeide het aantal inwoners erg snel. De daardoor ontstane enorme woningnood werd opgelost door eerst de bouw van noodwoningen, daarna van grote nieuwbouwwijken. De film geeft een tijdsbeeld van die periode: de wederopbouw van de binnenstad, de noodwinkels en noodwoningen, de nieuwbouwwijken, de groeiende industrie, de toegenomen welvaart, de sport en de kunst, de bouw van de stadsschouwburg die dit jaar zestig jaar bestaat. Dit alles in de regeerperiode van burgemeester Hustinx die het tot zijn levenstaak had gemaakt om, met anderen, Nijmegen weer op te bouwen tot een leefbare stad. 

Kaartjes kosten 10,00 euro, vanaf woensdag 20 oktober te koop bij de tentoonstelling ‘Kijk omhoog kijk vooruit’ in de Molenpoortpassage of via www.stadsschouwburgendevereeniging.nl (adm. kosten 1,25 euro). Donateurs van Stichting Nijmegen Blijft in Beeld hebben recht op twee gratis kaartjes (afhalen bij de tentoonstelling in de Molenpoortpassage).