Zang en herdenkingsritueel bij de koortsboom

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN/OVERASSELT - De leden van Schola Cantorum Karolus Magnus uit Nijmegen verzorgen, gekleed als Benedictijner monniken, zaterdag 30 oktober een optreden. Ze brengen oude Gregoriaanse gezangen ten gehore bij de koortsboom en de Sint Walrickkapel aan de Sint Walrickweg 5 in Overasselt. Aanvang 09.00 uur. 

In voorgaande jaren werd altijd gezongen op paaszaterdag en werd in de gezangen stilgestaan bij de opstanding van Christus, de komst van het licht en de levenskracht van de natuur. Dit jaar wil de Schola stilstaan bij al diegenen die te maken hebben gekregen met corona en met name bij hen die daaraan zijn overleden. Er wordt ter plaatse een gedenkboompje geplant.

De Schola brengt gezangen ten gehore die zijn ontleend aan de Missa in Tempore Universalis Contagii, de mis ten tijde van een pandemie zoals het Vaticaan deze in 2020 heeft opgesteld. Dirigent van de Schola Stan Hollaardt heeft de teksten van passende gregoriaanse melodieën voorzien. Voorts wordt een aantal bekende gezangen uit de dodenliturgie gezongen. Tijdens de gezangen worden twee lapjes aan de koortsboom opgehangen.

De kapel van Sint Walrick is een ruïne van een bouwsel uit de 15e eeuw, voortkomend uit de Benedictijnerorde van Sint Valéry uit de 7e eeuw, die hier later een klooster heeft gevestigd. Het verhaal gaat dat Karel de Grote hier in het jaar 777 genezing vond door bemiddeling van Sint Willibrord. De betekenis van deze plek en de nabije koortsboom is de laatste honderd jaar sterk toegenomen. Mensen hangen aan de takken van deze boom lapjes, afkomstig van de kleding van ernstig zieken, vanuit hun hoop op genezing.

De toegang is gratis. Houd u er wel rekening mee dat de coronamaatregelen van toepassing zijn. Houd anderhalve meter afstand, en desinfecteer bij aankomst uw handen. U kunt staan in de daartoe met linten afgezette vakken. Een scan van uw QR-code (coronacheck) is vereist.

Na afloop bent u welkom in het nabijgelegen restaurant Sint Walrick voor een nazit en een kop koffie dat de Schola u aanbiedt. Parkeren kan bij Staatsbosbeheer en Restaurant Sint Walrick.

www.karolus-magnus.nl