Burgemeester Brfuls
Burgemeester Brfuls Foto: Goedele Monnens
Column van de burgemeester

Jaarlijkse ontmoeting

Algemeen

Nu we elkaar in Nijmegen weer steeds meer kunnen ontmoeten, kan ik gelukkig de gesprekken met verschillende verenigingen, organisaties, bedrijven en noem maar op, weer met echte ontmoetingen gaan opstarten. Deze week had ik een bijeenkomst met diverse migrantenorganisaties uit onze stad.

Voor corona was het een mooie traditie om de migrantenorganisaties in onze stad elk jaar een keer te ontmoeten om over actuele thema’s te praten. Dit heeft door de wereldwijde crisis een tijdje stilgelegen, alhoewel er voortdurend vanuit onze organisatie contact is geweest met zoveel mogelijk mensen in de stad, dus ook met deze organisaties. Maar vanaf een schermpje praat het toch anders dan samen aan tafel. Ik was dan ook blij met deze bijeenkomst.

Wanneer ik zeg migrantenorganisaties, dan lijkt het misschien dat ik één geheel bedoel. Er zijn echter veel verschillende van dit soort organisaties in de stad, zodat er afgelopen week in het stadhuis een ontmoeting was tussen tientallen mensen van verschillende culturen. Dit leverde een mooi gesprek op en vele kennismakingen en ontmoetingen. Het centrale punt van de bijeenkomst was; hoe hebben de verschillende groepen de coronacrisis doorstaan, wat is er allemaal gebeurd en hoe gaat het nu met iedereen?

Het gesprek hierover leverde een aantal sinds corona bekende gezichtspunten op. Ook bij deze groepen was er sprake van veel verborgen leed, lukte het soms maar moeilijk het hoofd boven water te houden, was er risico op eenzaamheid en nog meer van dergelijke thema’s die we tijdens de pandemie de afgelopen anderhalf jaar helaas maar al te vaak gehoord hebben. 

Trieste verhalen soms, maar gelukkig ook verhalen van veerkracht, van steun en hulp van mensen aan hen die dit hard nodig hadden. De migrantenorganisaties deden de oproep hen vooral te benaderen wanneer we als overheid hun achterban beter willen bereiken. Daar gaan we wat mij betreft zeker gebruik van maken.

Alle aanwezigen, de burgemeester incluis, waren gelukkig weer eens een dergelijke ontmoeting te kunnen hebben en elkaar weer eens te zien. Afgesproken is dan ook deze traditie voort te zetten. En natuurlijk blijft het niet bij deze ene ontmoeting per jaar. Zoals ik al jaren gewend ben, trek ik ook de stad in om mensen en organisaties te ontmoeten. Het zal van mij bekend zijn dat mijn mening is dat een stad niet bestaat uit stenen en gebouwen, maar uit mensen. Ik zal er aan blijven werken dat zoveel mogelijk Nijmegenaren elkaar blijven ontmoeten. Gelukkig kunnen we dat sinds deze zomer weer veel vaker en beter.


Reageren? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl