Duurzame kledingruilbeurs

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Studenten ROC Nijmegen, HAN en Radboud Universiteit houden vrijdag 5 november een kledingruilbeurs. De beurs heeft plaats op de hoofdlocatie van ROC Nijmegen aan de Campusbaan 6 in Nijmegen van 10.00 tot 14.00 uur.

In de Vintage Shop Nijmegen kan niet gedragen kleding worden geruild voor ‘nieuwe’ kleding. “Dat bespaart geld én helpt wereld een stukje beter te maken. De Vintage Store is voor iedereen geopend”, aldus de organisatie. De kledingruilbeurs is één van de activiteiten rondom Groene Vrijdag 2021.

Studenten en medewerkers die kleding willen inruilen kunnen die vóór 5 november afgeven op hun eigen school. Voor de ingeleverde kleding krijgen zij een voucher waarmee zij op 5 november ‘nieuwe’ kleding kunnen kopen. Wie niet verbonden is aan een van de scholen, geen oude kleding heeft of niks weg wil doen, kan ook komen shoppen in de Vintage Store. Op de kledingruilbeurs is het namelijk ook mogelijk kleding te kopen met geld. Zowel de kleding die overblijft als de opbrengsten van de Vintage Store gaan naar het goede doel. 

Veel leren

“Ik kan veel leren door mee te helpen aan de organisatie van de Vintage Store”, zegt Alba Canisius – student van de Radboud Universiteit. “Bijvoorbeeld bij de communicatie. Dat steeds meer studenten horen over de kledingruilbeurs en willen meedoen. Als zij zien dat kledingruil ook een optie is, een optie die steeds normaler wordt, dan zijn we weer een stapje dichterbij de volgende fase van hergebruik.”

Minder CO2-uitstoot

“De kledingindustrie is erg schadelijk voor het milieu. Het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van kleding leidt tot CO2-uitstoot, plasticsoep, veel waterverbruik en vervuiling van grond en water. Als iedere Nederlander elk jaar zes kledingstukken minder koopt, scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot in een jaar als 85.000 keer met de auto de wereld rond.” 

Vierde editie Groene Vrijdag 

Op Groene Vrijdag steken inwoners van Nijmegen jaarlijks vrijwillig de handen uit de mouwen om hun stad mooier en duurzamer te maken. Dit jaar voor de vierde keer. Dit gebeurt met bijdragen van scholen, vrijwilligers, partners in de stad en inwoners. Voor meer info kijk op: www.nijmegen.nl/groenevrijdag