De herdenkingsplaquette in het park aan de Beethovenstraat in Nijmegen
De herdenkingsplaquette in het park aan de Beethovenstraat in Nijmegen

Familie bij herdenking dood Truus Mast

Algemeen

NIJMEGEN - Ze kijken er naar uit. De nichten van Truus Mast willen op woensdag 10 november bloemen leggen bij de plaquette in het park aan de Beethovenstraat in Nijmegen. Die plaquette herinnert aan de dood van de 15-jarige Truus op 10 november 1944. Het is voor het eerst dat familie van Truus Mast bij de herdenking aanwezig is. 

De nichten zijn al lang geleden vertrokken uit Nijmegen. Ze hebben pas recent gehoord van het monument. Daarop hebben ze besloten om naar de komende herdenking te gaan samen met hun kleinkinderen.

Granaatinslag

Truus Mast werd op 10 november  bij het sportfondsenbad dodelijk getroffen door een granaatinslag. Ze werkte hier een tijdje als badmeisje. Tegelijk werd ook een legertruck getroffen met daarin een groep militairen. Ook zij kwamen om.

Het verhaal van Truus Mast staat symbool voor het verdriet van Nijmegen aan het slot van de oorlogsperiode. Eerst werd Nijmegen op 22 februari 1944 getroffen door een allesvernietigend bombardement op het centrum. Zo’n achthonderd mensen werden hierbij gedood. Zeven maanden later volgde de bevrijding van Nijmegen na een heftige strijd. In de daaropvolgende maandenlange frontstadtijd vielen nog meer doden dan op 22 februari. De herdenking van Truus Mast bij het park in de Beethovenstraat is dan ook mede stilstaan bij de pijn van de hele stad. 

Componistenbuurt

De herinnering aan de oorlogstijd, de bevrijdingstijd heeft vele verbanden met de Componistenbuurt en omliggende straten. Zo kwamen op 20 en 21 september 1944 veel granaten terecht in de Bachstraat en Mozartstraat. Daarbij werden kinderen en ouderen dodelijk getroffen. Op 22 september leek het even rustig en veel kinderen gingen even uit de schuilkelders de straat op. En groepje uit de Spoorbuurt trekt naar het kazerneterrein. Daar explodeert plots een granaat. Zes kinderen uit Oost, van 9 tot 16 jaar komen om, evenals enkele soldaten.

Op 28 september treft een zware bom een bakkerij en drogisterij op het kruispunt Van Heutzstraat - Groesbeeksedwarsweg. Acht personen komen om, onder hen ook enkele bewoners van de Bachstraat. Bij de laatste Duitse aanval op Nijmegen, 10 maart 1945, wordt ook nog een bewoner van de Mozartstraat  dodelijk getroffen door een granaat. 

Herdenking

Het Truus Mastpark met de gedenkplaquette is een bijzondere locatie voor de  herdenking van de ‘oorlogsherinneringen van Oost’. Op 10 november wordt er weer bij stil gestaan, voor het eerst dus ook met familie van Truus Mast.

De herdenking met bloemlegging is om 14.00 uur. Onder andere burgemeester Bruls zal een toespraak houden. Ook spreekt Bart Janssen over de granatentijd in de laatste oorlogsmaanden.

Vanaf 16.00 uur is er een bijeenkomst op de begraafplaats Rustoord waar Truus Mast begraven ligt. In de aula worden dan enkele korte films getoond.

Afbeelding