NEC is op zoek naar een stukje geschiedenis.
NEC is op zoek naar een stukje geschiedenis. Foto:

Wie weet meer over de oorlogsslachtoffers van voetbalclub NEC?

Algemeen

NIJMEGEN - De heftige historie van de stad Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog is bij de meeste mensen wel bekend. Toch is nog steeds een aantal zaken niet duidelijk, zo ook bij voetbalclub NEC uit Nijmegen. 

Het archief van de club ging tijdens de oorlog vrijwel verloren, waardoor er waardevolle informatie verloren ging van de geschiedenis van de club tot aan de oorlog. Zo zijn bijvoorbeeld de namen van de NEC-leden die de oorlog niet overleefden, niet bekend bij de KNVB.

In 1949 onthulde de KNVB een namenmonument, met daarop de namen van 2212 omgekomen voetballers. Het zijn niet alleen de namen van voetballers die omkwamen in de Holocaust, maar ook verzetsmensen, gesneuvelden en burgerslachtoffers. Op dat namenmonument ontbreken de namen van omgekomen NEC-leden.

Een nieuw onderzoek van sporthistoricus Jurryt van de Vooren toont aan dat het monument honderden namen mist. In het geval van NEC is daar een logische verklaring voor, omdat het archief verloren ging bij een bombardement op Nijmegen tijdens de oorlog. Ook ledenlijsten gingen daardoor verloren.

Journalist Joris Kaper, die Van De Vooren ondersteunt in zijn onderzoek, is op zoek naar de namen van omgekomen leden van NEC. In diverse bronnen wordt melding gemaakt van tenminste elf leden van de club die zijn omgekomen. Zij kwamen veelal om tijdens Operatie Market Garden en het bombardement op Nijmegen in februari 1944.

Wie weet meer over deze omgekomen NEC-leden tijdens de oorlog? Ook andere informatie over de club in oorlogstijd is welkom. Alle informatie, hoe klein ook, kan hierbij helpen. Reacties graag naar joriskaper@gmail.com.