Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Weer een stapje terug

Algemeen

Ik heb het op deze plaats gelukkig lang niet meer over corona hoeven te hebben, maar na de persconferentie afgelopen dinsdag weten we allemaal dat we jammer genoeg weer een stapje terug moeten doen.

De boodschap werd de laatste weken al steeds duidelijker: het gaat niet goed met de coronacijfers in Nederland. De besmettingen lopen weer op en de zorg komt onder toenemende druk te staan. Reden genoeg dus om de versoepelingen, die nog maar een week of zes oud zijn, weer gedeeltelijk terug te draaien.

We zitten wat mij betreft in een lastige fase van de crisis. Afgelopen zomer leek het alsof we eindelijk van het coronavirus verlost zouden worden, nu blijkt de werkelijkheid dus wat taaier te zijn. Tel daarbij op dat we nu al zo’n anderhalf jaar bezig zijn en het is duidelijk waarom de meeste mensen nu wel coronamoe zijn.

Voor mij is echter een ding wel duidelijk: we komen er alleen samen uit. De maatregelen die nu weer ingaan, zijn niet prettig maar vergeleken met de situatie een jaar geleden staan we er toch wel wat beter voor. Toen moesten we bij stijgende besmettingen een groot deel van de samenleving op slot doen, nu hoeft dat niet. Dat danken we natuurlijk aan de hoge vaccinatiegraad; een vaccin hadden we vorig jaar om deze tijd immers nog niet.

“Ik kan als burgervader alleen maar iedereen oproepen: houd u aan de coronaregels”

Ik ken natuurlijk het debat tussen voor- en tegenstanders van de maatregelen om corona te bestrijden en tussen voor- en tegenstanders van vaccinatie. Zelf schuw ik dat debat niet, maar het zou wat mij betreft met meer respect gevoerd kunnen en moeten worden. 

Bij een fatsoenlijk debat hoort ook het respect voor de opvattingen van een ander, en bij het maken van een bepaalde keuze hoort ook het besef dat deze keuze bepaalde consequenties kan hebben.

Voorlopig doen we het met de maatregelen die nu weer ingevoerd zijn. Ik kan als burgervader alleen maar iedereen oproepen: houd u aan de coronaregels. Natuurlijk zijn er controles in diverse branches om te zien in hoeverre maatregelen worden nageleefd, maar de beslissende factor is en blijft toch de keuzes die we maken over ons eigen gedrag. 

In feite is het eenvoudig: accepteer de regels of accepteer straks misschien weer een gehele of gedeeltelijke lockdown. Ik vraag dan ook iedereen vooral dat in het achterhoofd te houden en daarbij oog te blijven houden voor het grotere belang; een eind aan de crisis en ontlasting van de zorg. Wanneer we allemaal louter voor ons zelf gaan, komen we niet uit deze pandemie.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl