Artsen en onderzoekers bij 'Het Gezicht van Nijmegen' met blauwe snor.
Artsen en onderzoekers bij 'Het Gezicht van Nijmegen' met blauwe snor. Foto:

Romeins masker krijgt 'prompt een snor'

Ziekenhuizen vragen aandacht voor urologische kankers bij mannen

NIJMEGEN - Het bekende kunstwerk Het Gezicht van Nijmegen kreeg onlangs een ferme blauwe snor. Een initiatief van het Radboud Oncologie Fonds, samen met artsen en onderzoekers van het Radboudumc én CWZ. 

De snor werd geplaatst als kick-off van de 'Prompt-een-snor-actie' gedurende de maand Movember. In beide Nijmeegse ziekenhuizen wordt in november extra aandacht besteed aan het belangrijke onderzoek naar urologische kankers bij mannen.

"De aangroeiende snor en de reactie van andere mensen daarop zorgt ervoor dat de gezondheid van de man bespreekbaar wordt gemaakt en dat mensen worden uitgenodigd bij te dragen aan het ideaal van de snorrendragers; een betere en persoonsgerichte behandeling voor mannen met (uitgezaaide) prostaatkanker", aldus de initiatiefnemers.

Voor de start van deze snorren-draag-maand is bewust voor het Romeinse masker gekozen. "We kunnen ons geen mooier punt voorstellen om naar Nijmegen te kijken dan door de ogen van het kunstwerk van Andreas Hetfeld. Daarom gebruiken we het kunstwerk om gezicht te geven aan mannen met prostaatkanker. Om hen het best mogelijke perspectief te bieden", aldus Marieke Kokkeler, manager Radboud Oncologie Fonds.
Dr. Niven Mehra van het Radboudumc: "Met het geld wat opgehaald wordt gaan we specifiek op zoek naar patiënten met bepaalde tumor-profielen. Deze patiënten bieden we vervolgens een persoonsgerichte behandeling aan vóórdat de standaard therapiemogelijkheden uitgeput zijn. Hiermee willen we bewijzen dat voor deze patiënten moleculaire voorsortering plus een ‘gematchte' (immuun) therapie veel beter werkt dan de gebruikelijke behandelwijze zonder vroegtijdig DNA-onderzoek.'' Vorig jaar is met deze actie ruim 100.000 euro opgehaald waardoor het zogeheten PROMPT-onderzoek direct kon starten. 

Vanaf 1 november gaat de reuze blauwe snor op reis naar andere speciale locaties om aandacht te vragen voor de actie www.prompteensnor.nl. Zo verhuist de snor naar het Radboudumc, het CWZ en typische Nijmeegse publieke ruimtes zodat iedereen met de snor op de foto kan gaan.