De kademuur bij Nijmegen wordt verhoogd. (Foto: Waterschap Rivierenland)
De kademuur bij Nijmegen wordt verhoogd. (Foto: Waterschap Rivierenland) Foto:

Waterschap Rivierenland oefent ophogen kademuur

NIJMEGEN - Waterschap Rivierenland oefent woensdag 10 november het ophogen van de kademuur aan de Waalkade in Nijmegen. Bij hoogwater op de Waal wordt de kademuur opgehoogd, zodat het gebied erachter veilig is.

De oefening vindt plaats tussen 07.00 en 21.00 uur. De oefening beslaat de Waalkade tussen de Grote Straat en de Lindenberghaven. Al die tijd is dat deel van de Waalkade afgesloten voor al het verkeer. De gemeente regelt de omleidingsroute en zet verkeersregelaars in.

Oefening

Tijdens de oefening wordt gekeken of de procedures goed verlopen, of het materieel in orde is en hoe de samenwerking met de gemeente verloopt en met de aannemer die de plaatsing van het materiaal verzorgt.

"Coupures zijn doorgangen voor verkeer en voetgangers in waterkeringen, zoals dijken en kades. In Nijmegen oefenen we nu alleen het ophogen van de kademuur met een keermuur." 
"Om goed voorbereid te zijn op hoogwatersituaties oefent het waterschap jaarlijks de sluiting van een aantal van de in totaal 52 coupures/keermuren in het rivierengebied. Iedere coupure/keermuur komt eens in de vijf jaar aan de beurt."