Na vijftien jaar gaat het Noviomagum Wind Orchestra (NMWO) verder onder een nieuwe naam: Philharmonie Nijmegen
Na vijftien jaar gaat het Noviomagum Wind Orchestra (NMWO) verder onder een nieuwe naam: Philharmonie Nijmegen

NMWO gaat verder als Philharmonie Nijmegen

Algemeen

NIJMEGEN - Na vijftien jaar gaat het Noviomagum Wind Orchestra (NMWO) verder onder een nieuwe naam: Philharmonie Nijmegen. Het symfonisch blaasorkest maakt deze maand de oversteek naar de eigentijdse naam tijdens een concert waar muzikale bruggen worden geslagen tussen oud en nieuw. Philharmonie Nijmegen speelt op zaterdag 13 november om 20.00 uur in de Boskapel aan de Graafseweg in Nijmegen onder leiding van dirigent Lex Bergink. Kaarten kosten 10,00 euro en zijn te reserveren via www.phhn.nl of verkrijgbaar aan de kassa tegen contante betaling. 

Vijftien jaar geleden werd het orkest opgericht door gedreven muzikanten die op een hoger niveau wilden musiceren. Afgelopen jaar, toen door de coronacrisis niet gespeeld kon worden, was er tijd voor bezinning. “We merkten dat onze orkestnaam niet goed bleef hangen bij het publiek”, vertelt voorzitter Pieter de Vries Robbé. “Uit een brainstorm met alle leden kozen we voor ‘Philharmonie Nijmegen’. Een Nederlandstalige naam, waarin de verbinding met de stad en onze symfonische stijl terugkomt. We hebben nu een nieuwe website, logo en huisstijl. Ik ben trots op het resultaat.”

 Inhoudelijk doet Philharmonie Nijmegen hetzelfde als het Noviomagum Wind Orchestra (NMWO): samen gepassioneerd symfonische blaasmuziek maken voor de inwoners van Nijmegen. En met steeds meer muzikanten, want het orkest groeit nog elk jaar en telt zo’n veertig actieve leden. “Door de nieuwe naam is helderder waar het orkest voor staat”, vertelt Barbara de Barbanson, lid van de PR-commissie. “Zo leveren we een duidelijke muzikale bijdrage aan het culturele leven in de stad.”

 Programma

Tijdens het concert in de Boskapel slaat het orkest muzikale bruggen tussen klassieke en hedendaagse componisten. Van oude volksmelodieën tijdens Arnolds Scottish Dances naar de stadse dromerigheid uit Ellerbys Paris Sketches. En van de woeste heksendans in de Nacht op de Kale Berg van Mussorgsky naar de romantische klanken uit het Adagio van Rachmaninovs tweede symfonie. Tot slot speelt het orkest twee werken van Sparke: Wind Sketches en Moving Heaven and Earth waarin we over water en land de overkant van de brug bereiken.