Boswachter Tim daagde kinderen uit hun eigen buitenles te bedenken voor Groene Vrijdag.
Boswachter Tim daagde kinderen uit hun eigen buitenles te bedenken voor Groene Vrijdag. Foto: Jan Willem de Venster

Geslaagde vierde editie Groene Vrijdag

Algemeen

NIJMEGEN - Zo’n duizend Nijmegenaren waren afgelopen vrijdag betrokken bij Groene Vrijdag. Dat is de dag waarop inwoners van Nijmegen hun stad jaarlijks groener en duurzamer maken. Schoolkinderen leerden over de natuur en duurzame energie én zamelden eten in voor de Voedselbank, studenten sloegen hun slag op de vintage kledingbeurs, omwonenden hielpen bij het verwijderen van 40.000 stenen uit hun plein en vrijwilligers plantten op verschillende locaties zo’n 400 bomen, struiken en planten.

Wethouder Grete Visser van onderwijs opende Groene Vrijdag ’s ochtends bij het ROC. Studenten van ROC, HAN en Radboud Universiteit hadden daar een gezamenlijke kledingruilbeurs georganiseerd. In het centrum en in Dukenburg wandelden Nijmegenaren samen met stadsecoloog Ingeborg Swart door de stad, op zoek naar verwachte en onverwachte medebewoners. En wie de groenten voor de Groene Vrijdagsoep wilde ‘verdienen’, stapte op de fiets voor een route langs duurzame voedselinitiatieven.

Scholen gaan voor groen

Basisscholen waren ook dit jaar weer volop betrokken bij Groene Vrijdag. De Hazesprong zamelde eten in voor de Voedselbank en De Oversteek bezocht het windmolenpark in Nijmegen-Noord. De Verwondering volgde een buitenles en kreeg daarbij bezoek van Boswachter Tim. Deze Nijmegenaar van het jaar onthulde daarna op basisschool Het Talent de naam van het Tiny Forest dat 24 november in Lent wordt aangelegd: De Tovertuin.

Verspreid over de stad

Wethouder Bert Velthuis van wijken en openbare ruimte was getuige van een enorme Steenbreek-actie bij het Ei in Lent. Omwonenden hielpen bij het verwijderen van maar liefst 40.000 stenen uit hun plein, waarvoor groen in de plaats komt. 

Wethouder Jan Wijnia van duurzaamheid fietste zo’n 30 kilometer langs allerlei Groene Vrijdag-locaties verspreid over de stad. Hij hielp bij de bereiding van 1.600 porties Groene Vrijdagsoep voor de Voedselbank. Ook nam hij een kijkje bij vrijwilligers die bouwden aan een ecoruïne, een schuilplaats voor dieren en planten, en plantte hij een boom in het Wij-bos. Daarnaast was er nog een aantal plant- en opschoonacties en aandacht voor duurzame energie en mobiliteit.

Presentatie Klimaatburgemeester

Groene Vrijdag werd afgesloten met een presentatie van Klimaatburgemeester Floor Basten in De Bastei. Zij heeft tijdens de Nationale Klimaatweek allerlei mensen en organisaties in Nijmegen bezocht om te onderzoeken hoe zij omgaan met klimaatverandering. Na afloop van de presentatie overhandigde zij de groene ambtsketen van het Green Capital-jaar, die ze in bruikleen had, aan wethouder Jan Wijnia.

www.nijmegen.nl/groenevrijdag

Stenen eruit, groen erin.
Studenten organiseren een vintage kledingbeurs.
Groene Vrijdagsoep voor de Voedselbank.
Een boom planten
Wethouder Bert Velthuis van wijken en openbare ruimte was getuige van een enorme Steenbreek-actie bij het Ei in Lent.
Klimaatburgemeester Floor Basten in De Bastei.
Boswachter Tim op basisschool Het Talent waar de naam van het Tiny Forest dat 24 november in Lent wordt aangelegd werd bekendgemaakt: De Tovertuin.