Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column burgemeester

Het wordt weer winter

Algemeen

De dagen worden korter en kouder. Dat betekent dat we als gemeente zoals altijd weer aandacht moeten geven aan kwetsbare groepen in onze stad. Vandaar dat we onlangs besloten hebben om ook dit jaar weer voor thuis- en daklozen extra winteropvang te organiseren.

Het is algemeen bekend dat we in Nijmegen, overigens net als in elke grote stad, een groep mensen hebben die grotendeels op straat leeft. De oorzaken en achtergronden daarvan zijn heel divers. Daarom bestaan er ook allerlei vaste soorten opvang voor hen, denk aan dagopvang of aan verslaafdenopvang. 

De gemeente Nijmegen heeft als regiogemeente de taak om voor de eigen stad en voor omliggende gemeenten tijdens vrieskou extra onderdak te zoeken voor mensen die niet terecht kunnen in de bestaande opvang, of daar niet naartoe willen. Het gaat dan vooral om erg kwetsbare mensen, die eigenlijk liever met rust gelaten willen worden, mensen die buiten slapen en vaak de aangeboden zorg mijden. Voor hen zijn er nu extra slaapplaatsen bijgekomen, waar ze bij erge kou terecht kunnen. 

Op het terrein van De Hulsen zijn deze week 15 portacabins geplaatst, waar indien nodig 30 mensen terecht kunnen. De vorige winter hebben we ook zulke tijdelijke slaapunits bij de Jan Massinkhal geplaatst; de opvang was toen uitgebreider vanwege de toen geldende afstandseisen vanwege corona.

Nijmegen is een sociale stad met aandacht voor kwetsbare mensen. Ik ben dan ook blij dat we deze opvangplekken kunnen aanbieden. Dit doen we overigens in goed overleg met de aanbieders van opvang en met de GGD. Zo zijn we ook tot het aantal van 30 gekomen.
Er zal in een stad als de onze altijd een groep blijven die het moeilijk heeft, die kwetsbaar is of die buiten de paden gaan die de meeste mensen bewandelen. In moeilijke tijden, en de winter is natuurlijk moeilijk, is het onze taak om deze mensen bij te staan. Door het openen van de winteropvang laten we zien dat we hen niet vergeten.

Ik ben zelf vorig jaar in de winter een keer op bezoek geweest en trof toen mensen aan die dankbaar waren voor het geboden onderdak. Dat was mooi om mee te maken. Met relatief bescheiden middelen beschermen we zo enigszins de mensen die het al moeilijk genoeg hebben. Het is helaas ook dit jaar weer nodig om een winteropvang te openen. Maar het is goed dat deze mogelijkheid er in Nijmegen is.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl