'Zus' Vos in haar blinkend schone keuken in de woonwagen van familie Vos op de Teersdijk.
'Zus' Vos in haar blinkend schone keuken in de woonwagen van familie Vos op de Teersdijk. Foto: Gerrit Jan Griepsma

Extra staanplaatsen voor woonwagenkamp De Teersdijk

Algemeen

NIJMEGEN - Buizen en bikken, zomaar twee woorden uit het Bargoens, de taal van de woonwagenbewoners. De Brug Nijmegen is op bezoek ‘op het kamp’ aan de Teersdijk bij Peter Vos en zijn ouders. Daar vormen ze een hechte gemeenschap samen met 82 andere gezinnen. Gewone mensen die nog steeds te maken hebben met hardnekkige vooroordelen.

Gerrit Jan Griepsma

Ja, eerst de schoenen uit voordat je binnenstapt in de woonwagen van ‘Zus’ en Joop Vos. “Zeker vroeger was de grond op een woonwagenkamp modderig. Gelukkig zijn hier nu gewone straten, maar die traditie houden we vast.”

Geen paard

Aan het woord is Peter Vos, een goedlachse veertiger die trots vertelt over de cultuur van het woonwagenleven. “Ja, ik zie je denken. ‘Hoezo, een woonwagen? Waar zijn de wielen, dit zijn toch gewoon huizen?’ Klopt, we wonen niet meer in woonwagens met een paard ervoor zoals vroeger. In 1968 werd het ons verboden om nog langer rond te trekken en sinds die tijd is er veel veranderd, je wilt toch ook wat luxe. Maar toch is onze cultuur ook nog in onze wagens te herkennen. Het is allemaal demontabel, niet gefundeerd, dus de wagens kunnen zo op een trailer, op pad naar een andere plek.”

”Dat zal niet meer gebeuren, hoewel in andere landen om ons heen (Frankrijk en Engeland bijvoorbeeld) woonwagenbewoners nog steeds rondtrekken. De reizigers hechten aan een gevoel van vrijheid en hoewel in Nederland woonwagenbewoners op een vaste plek wonen, ook staat voor hen het begrip ‘vrijheid’ centraal.”

Vrijheid en gezamenlijkheid, want dat is een ander belangrijk kenmerk. “Wij staan altijd voor elkaar klaar. Het zal hier niet snel gebeuren dat één van onze ouderen naar een verpleeghuis gaat, alleen als het echt niet anders kan.”

Strafbankje

Hennepkwekerijen, illegale autohandel, zomaar twee voorbeelden van vooroordelen over woonwagenbewoners. “We zijn herkenbaar als groep en daarom stralen de foute acties van individuen af op onze hele gemeenschap. Er gebeurt overal wel eens wat. Als iemand in Groningen iets illegaals doet en betrapt wordt, heeft dat geen weerslag op de gemiddelde Nederlander, maar als één van ons iets onwettigs doet, dan staan wij als complete gemeenschap in het strafbankje.”

Niet genoeg

Onlangs heeft de gemeenteraad van Nijmegen besloten om extra plaatsen toe te staan op De Teersdijk. “Natuurlijk zijn we daar blij mee. Onze kinderen kunnen daardoor hier blijven wonen. Maar het is niet genoeg. Ik ken heel wat mensen die zich destijds door gebrek aan ruimte op woonwagenkampen een ‘gewoon’ huis hebben gehuurd of gekocht, maar nog steeds niets liever willen dan terug te keren op het kamp.” 

Peter hoopt dat er in de toekomst meer ruimte komt om de cultuur en traditie van het kamp te behouden. “Het ‘scheft kwant’ (het is fijn) hier op het kamp en iedereen mag komen kijken. Kom gerust langs, zomaar of als we een activiteit organiseren. Je bent altijd welkom!” 

Meer informatie: www.teersdijk.nl