Feestelijke bijeenkomst op het Daalseplein.
Feestelijke bijeenkomst op het Daalseplein.

Jubileumboek over geschiedenis Daalseplein

Algemeen

NIJMEGEN - ‘Een open vlakte, onbebouwd, al dan niet omgeven door gebouwen’, zo ongeveer omschreef Johan Hendrik van Dale (1828-1872) het woord plein in zijn woordenboek, beter bekend als de Dikke van Dale. Elk dorp, elke stad beschikt wel over één of meer pleinen. In Nijmegen liggen pleinen in overvloed. Eén van de oudste is het Daalseplein, een officieuze naam voor de open vlakte met een dorpspleinachtig karakter. Het ligt aan de Daalseweg bij Café Jos. 

In 2020 bestond het plein 25 jaar in de vorm zoals het er nu uitziet. Daalsepleinbewoner Anton de Wildt beschreef de meer dan 100 jarige historie van die open vlakte. Hij ontdekte dat onder meer de bekende kunstenaar Eugéne Lücker, als lid van de eerste Nijmeegse milieubeweging, zich sterk maakte voor het behoud van deze nu nog steeds bestaande vlakte. En ook constateerde De Wildt dat het plein meerdere keren een metamorfose onderging. Het boek over dit oude plein is getiteld ‘Van oorsprong een Lücker…. groei, snoei en bloei van het Daalseplein’. 

Het eerste exemplaar werd door de samensteller tijdens het 14e Daalsepleinfeest afgelopen najaar uitgereikt aan voormalig pleinbewoner Rob van Hoof. Na de uitreiking van het eerste exemplaar werd het aan de Daalsepleinbewoners aangeboden. Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar. Het boek, 96 pagina’s, bevat vele  foto’s en is in kleur. Ook interesse in het boek? Mail: adewildt@hetnet.nl