Uitreiking kinderlintjes

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Burgemeester Bruls heeft woensdag 17 november de Nijmeegse Kinderlintjes 2021 uitgereikt aan jonge helden. Het is de zestiende keer dat de lintjes uitgereikt zijn. Dit jaar ontvingen vier helden zo’n lintje.  


Helden zijn er in alle soorten en maten. Volwassenen krijgen een onderscheiding van de koning of de burgemeester. Maar er zijn ook jonge helden die niet in de schijnwerpers komen te staan, terwijl ze zich wèl op een heel bijzondere manier inzetten voor anderen of voor de stad. Nijmegen is trots op deze kinderen en vindt dan ook dat zij een lintje verdienen. Sinds 2006 verrast de burgemeester daarom jonge helden met een Kinderlintje. De Kinderlintjes zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar die zich op eigen initiatief belangeloos inzetten voor Nijmegen of voor Nijmegenaren en een bijzondere prestatie hebben geleverd voor de samenleving of de stad waardoor ze een voorbeeld zijn voor anderen.

Bao Nam Nguyen (7 jaar)

“De vader van deze held uit groep 4 was vrijwilliger bij Henk. Na het overlijden van Henk in 2006 is hij mantelzorger geworden van Bep, de weduwe van Henk. Bao Nam noemde Bep zijn oma en hij was voor haar haar kleinzoon. Bep is zelf nooit moeder geworden en was blij toen ze ‘oma’ werd. Beps gezondheid ging de laatste tijd erg snel achteruit. Bao Nam is in de laatste paar maanden hulp-mantelzorger geweest. Hij ging regelmatig naar oma Bep. Ze aten samen en hij heeft oma Bep ook gevoed toen het haar zelf niet meer lukte. Bao Nam heeft lang en goed geholpen en goed zijn best gedaan. Bep overleed medio oktober 2021.”

Lars Verhoeven (11 jaar)

Lars heeft net als iedere andere leerling uit groep 8 een druk leventje. Toch heeft Lars het voor elkaar gekregen om in de afgelopen weken 1055 euro op te halen voor de Kinderpostzegelactie. “Dat zijn héél wat postzegelvelletjes bij elkaar. Door weer en wind is hij elke dag langs veel huizen gegaan en hij kwam pas thuis als het doel van de dag was bereikt. Hij deed graag mee aan deze actie, maar wilde vooral heel graag veel geld ophalen voor kinderen, in binnen- en buitenland, die extra steun nodig hebben. Hij kon bijna niet ophouden met op pad gaan en aanbellen voor het goede doel. Geweldig dat hij zich zo inzet voor kinderen die niet zo’n geluk hebben en deze extra steun zeker goed kunnen gebruiken”, aldus de jury. 

Isabella Strating (10 jaar)

“Isabella is een milieubewuste en stoere kanjer uit groep 6. Helaas maken veel kinderen af en toe ook moeilijke periodes door. Zo heeft Isabella ook een pittige tijd achter de rug. Maar ondanks dat, gaat ze elke week samen met haar kleine broertje Eddy zwerfafval ophalen als wijkheld. Nu zijn er gelukkig heel veel wijkhelden zoals Isabella in Nijmegen. En daar is Dar ook heél blij mee. Maar Isabella heeft er ook nog voor gezorgd dat nog meer buurtgenootjes hier enthousiast voor werden! Zo heeft ze op eigen houtje maar liefst acht kinderen uit de buurt zo ver gekregen om ook mee te lopen. Ze is zo trots als een wijkgenoot haar een compliment geeft, maar dat mag ook voor zo’n lief, behulpzaam en daadkrachtig meisje. Voor de buurt is ze al een toppertje.”

Sam Zare Mohazzabieh (8 jaar)

“Sam zit in groep 5 en naast zijn drukke leventje in en om school denkt hij uit zichzelf aan de medemens. Tijdens de lockdown van dit jaar, de periode dat wij allemaal zo veel mogelijk thuis moesten blijven, maakte Sam mooie tekeningen voor zijn buurvrouw. De buurvrouw is al oud en is alleen. Sam merkte dat zij emotioneel was van de coronasituatie en de maatregelen. Toen heeft Sam speciaal voor zijn buurvrouw een paar kunstwerken gemaakt. Zo kon hij haar misschien toch een beetje opvrolijken. Dat hij ook nog eens wijkheld is, zegt natuurlijk ook dat hij bezig is met het milieu en een schoon Nijmegen. Maar dat is niet alles, hij werkt óók in de zomervakantie door, helpt mensen met tuinieren en probeert het overal netjes te houden. Sam is een jongen met manieren, dat mag gezegd, want als hij in de bus zit en het is druk, staat hij op en biedt zijn plaats aan ouderen.”