Geen alcohol meer.
Geen alcohol meer. Foto: onbekend

Plan moet alcoholgebruik
onder jeugd terugdringen

NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen heeft het ‘Preventie- en Handhavingsplan alcohol 2021-2024’ vastgesteld. "Met dit plan willen we het alcoholgebruik onder jongeren en jongvolwassenen verder terugdringen, om zo onze jeugd te beschermen tegen de negatieve effecten van alcohol op gezondheid en veiligheid", aldus de gemeente.

In het plan worden de landelijke, regionale en gemeentelijke cijfers over alcoholgebruik van jongeren (12-16 jaar) en jongvolwassenen (18-25 jaar) toegelicht en met elkaar vergeleken. 

Goede cijfers

"De Nijmeegse cijfers zijn vergeleken met de regionale en landelijke cijfers erg goed. We vinden het belangrijk dat we de dalende trends rondom onder andere recent alcoholgebruik en ‘bingedrinken' weten vast te houden. De doelstellingen voor de preventie en handhaving van alcoholgebruik zijn daarom verder aangescherpt."

"Als we kijken naar ‘bingedrinken’ onder de groep van recente drinkers, zien we vooral bij meisjes, vmbo-leerlingen en klas 2 een lichte stijging. In de acties van de komende 4 jaar krijgen deze groepen daarom de meeste aandacht.  Om ervoor te zorgen dat de aangescherpte doelstellingen behaald worden zijn lokale en regionale samenwerkingsafspraken gemaakt en vastgelegd in het plan. Het gaat dan om voorkomen, vroegsignalering, educatie en handhaving."

Het ‘Preventie- en Handhavingsplan alcohol 2021-2024’ moet nog door de raad worden goedgekeurd.