Lezing over ‘wondergeboorten’

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In de mythologie wemelt het van bijzondere wezens met een vreemd uiterlijk. Dinsdag 7 december staan arts en anatoom Joop van der Straaten en schrijver Noud Bles stil bij aangeboren afwijkingen (de zogenaamde  ’wondergeboorten’) en de bijzondere manier waarop we die tegenkomen in verhalen, sprookjes en gedichten. De lezing is in Bibliotheek Muntweg aan de Muntweg 207 in Nijmegen van 10.30 tot 12.00 uur. Entree: leden en studenten € 4,00, overige bezoekers € 5,00. Aanmelden: https://www.obgz.nl/agenda/UniversiteitvanMuntweg-7dec.html Let op: CoronaCheck.

Het komt gelukkig weinig voor, maar de geboorte van een kind met een ernstige aangeboren afwijking is hoogst confronterend voor iedereen die ermee te maken krijgt. Van oudsher was dat aanleiding tot de meest uiteenlopende fantasieën over de oorzaken, de zin en de betekenis van misgeboorten. Die fantasieën waren in de Oudheid een onuitputtelijke bron voor mythen, later voor sprookjes, sagen en legenden en ook vandaag nog voor sommige romans en verhalen.

Ook de medische wetenschap houdt zich met aangeboren afwijkingen bezig en stelt zich vragen als: waaruit bestaat de afwijking precies, kunnen we iets te weten komen over de oorzaak, en kunnen we een (kleine) afwijking verhelpen of de afwijking misschien voorkomen.

Joop van der Straaten is ambassadeur van Seniorweb en verzorgt informatiseringscursussen bij de bibliotheken van Huissen, Bemmel en Gendt. Hij is opgeleid aan en werkzaam geweest bij het Radboudumc als arts-anatoom; de laatste 15 jaar was hij conservator van het Museum voor Anatomie en Pathologie in Nijmegen.

Noud Bles is schrijver van verhalen, gedichten en romans. Zijn laatste publicatie, de roman De barokjager, verscheen in september 2021 bij Uitgeverij Aspekt.

Hun boekje ‘Mythen en wondergeboorten, verhalen over aangeboren afwijkingen’ is een werk waarin de opvattingen over aangeboren afwijkingen door de eeuwen heen zijn beschreven in combinatie met gedichten en verhalen uit de wereldmythologie. Het boekje is bij de lezing verkrijgbaar.

Voor belangstellenden, die zich na de lezing kunnen opgeven, wordt er op een nader te bepalen datum geprobeerd een exclusieve excursie naar het Museum voor Anatomie en Pathologie van het Radboudumc te organiseren, waarbij de collectie aangeboren afwijkingen bijzondere aandacht krijgt.