Wethouder Nick Derks toont trots de sleutel. (Foto: gemeente Wijchen)
Wethouder Nick Derks toont trots de sleutel. (Foto: gemeente Wijchen) Foto:

Verbouwing Kasteel Wijchen nadert einde

Symbolische sleuteloverdracht

WIJCHEN - De verbouwing van Kasteel Wijchen nadert het einde. Die verbouwing begon in september 2020. Wethouder Nick Derks van de gemeente Wijchen kreeg eind november symbolisch de sleutel van het Kasteel weer terug. 

Derks: “Meer dan een jaar is er stevig geklust aan ons mooie Kasteel Wijchen. De renovatie loopt keurig op schema en de kosten blijven binnen budget. Het resultaat mag er wezen. Hoogste tijd om het slot weer van de kasteelpoort af te halen en het open te stellen voor inwoners, ondernemers en toeristen.”

De binnenplaats is na de verbouwing een volwaardige ontvangstruimte en door een extra subsidie van 1 miljoen euro van de provincie Gelderland heeft onder andere deze binnenplaats een glazen overkapping gekregen.

De kelders zijn uitgediept. Daar is een loopgoot gemaakt om voor iedereen de route langs de historische vondsten in de kelder toegankelijk te maken. Tijdens deze uitdieping zijn er verrassende vondsten gedaan; een paar muren van kloostermoppen uit de veertiende eeuw en een tweede zeventiende-eeuwse waterput met afvoergootje, bedoeld voor het wegspoelen van vuil water.

Ook ‘achter de schermen' heeft het Kasteel een bouwtechnische opfrisbeurt gekregen. Zo is er een verbeterde luchtafvoer en duurzame warmteregeling en zijn diverse fundaties in de kelder versterkt om nog meer verzakking tegen te gaan. Verschillende kamers krijgen hun originele karakter terug en het Kasteel is voor iedereen toegankelijk. De deuren blijven nog even dicht voor het publiek. Voor meer informatie kijk op: www.kasteelwijchen.nl.