Robin Huntjens. (Foto: Orange Pictures)
Robin Huntjens. (Foto: Orange Pictures) Foto: Orange Pictures

Video/data-analist Robin Huntjens:

wie is hij en wat doet hij eigenlijk?

Deze week valt de Goffertkreet weer op deurmat bij alle leden van de supportersvereniging van NEC. In deze editie onder andere aandacht voor video en data-analist Robin Huntjens. 

In de zomer van 2018 promoveerde technisch directeur Remco Oversier de geboren Limburger tot Manager data & innovatie, een functie die hij officieel nog altijd bekleed. Door de jaren heen is er echter een hoop veranderd voor Huntjens en dat zal voorlopig ook zo doorgaan. “Dit beroep is er een die met de dag veranderd.” Maar wat is het dan precies?

“Ik ben eindverantwoordelijk voor alles wat met video en data te maken heeft rondom voornamelijk het eerste elftal”, zo omschrijft Huntjens zijn eigen functie. “Daarom zou ik mezelf eerder data/video-analist noemen. Ik vraag de beelden van de tegenstander op en maak de beelden van onze selectie, van wedstrijden en trainingen. Die codeer ik vervolgens.” 

Door te coderen wordt de enorme database aan videobeelden toch overzichtelijk en kan de staf met een druk op de knop de benodigde beelden voorgeschoteld krijgen. “Als Rogier (Meijer, red.) met Cas Odenthal in gesprek gaat, dan moet hij direct alle balcontacten van Cas erbij kunnen pakken. En dat zou dan ook gespecificeerd kunnen worden, naar bijvoorbeeld geslaagde passes of balcontacten op de helft van de tegenstander.”

We spreken Huntjens tussen de thuiswedstrijden tegen FC Groningen en SC Heerenveen begin november. Hoe ver reikt zijn invloed op deze twee gewonnen thuiswedstrijden? Best wel ver. Want zonder de inbreng van de analist kunnen de trainers anno 2021 maar moeilijk uit de voeten. “Tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen ben ik al aan het coderen. Dat doe ik op de tribune, achter mijn laptop met eigen beelden. De beelden die jullie supporters kennen zijn die van ESPN, met hoge en lage camera’s op verschillende posities van het veld. Die gebruiken wij zelden. In ieder stadion hangen camera’s voor de video-analisten rond de middenlijn, zie het als een soort beveiligingscamera, en die draaien automatisch met de bal mee. Daardoor heb je altijd een overview van de hele speelhelft.”

Het hele interview is exclusief voor leden te lezen in de Goffertkreet. Wil jij het magazine volgende keer ook op je deurmat ontvangen? Word dan ook lid!