"Belangrijk dat mensen zich laten vaccineren", aldus arts-microbioloog Bert Mulder.
"Belangrijk dat mensen zich laten vaccineren", aldus arts-microbioloog Bert Mulder. Foto:

CWZ ziet steeds meer
gevaccineerde patiënten

NIJMEGEN - Uit onderzoek van arts-microbioloog Bert Mulder en internist in opleiding Jona Walk van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen blijkt dat het onder de patiënten die met COVID in het ziekenhuis worden opgenomen, zowel de absolute aantallen als het aandeel gevaccineerde patiënten toeneemt. Wat zegt dit over de effectiviteit van het vaccin?

Sinds augustus houden de onderzoekers bij hoeveel van de opgenomen patiënten in CWZ zijn gevaccineerd. "We zien twee trends", zegt Mulder. "Het aantal mensen met COVID stijgt steeds sneller: van 25 in augustus naar 132 in november. Daarnaast zien we de verschuiving van vooral mensen die niet zijn gevaccineerd naar steeds meer mensen die volledig zijn gevaccineerd. Dat aandeel stijgt nog sneller. In augustus was dat 32%, nu is het percentage gevaccineerde mensen met COVID dat is opgenomen in CWZ al bijna 70%." In Nijmegen is de vaccinatiegraad iets boven het landelijk gemiddelde. "Als je onder de opgenomen covid-patiënten meer mensen ziet die gevaccineerd zijn, wil dat niet zeggen dat de vaccins niet goed werken. Het vaccin voorkomt immers niet alle ernstige COVID en de groep gevaccineerden is groot. Het is te verwachten dat er ook mensen die gevaccineerd zijn in het ziekenhuis komen, maar dat aantal is lager dan onder ongevaccineerden. Juist daarom is het zo belangrijk dat mensen zich laten vaccineren", aldus Mulder.



Opmerkelijk is wel dat het aandeel gevaccineerde patiënten snel toeneemt binnen de groep opgenomen covid-patiënten, naar nu dus bijna 70%. Dat kan wijzen op een afnemende vaccineffectiviteit, omdat de vaccinatiegraad onder de risicogroepen de afgelopen maanden nagenoeg gelijk is gebleven', zegt Walk. ‘Dat onderschrijft het belang van een snelle boosterprik aanbieden in kwetsbare groepen en een bredere aanpak van de coronacrisis.'