Aangepaste starterslening biedt meer kansen voor startende kopers in Nijmegen

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Het college van B&W van Nijmegen heeft besloten om de grens voor een starterslening op te hogen van 225.000 naar 355.000 euro, de grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in 2022. 


Vanwege de sterke stijging van de woningprijzen de afgelopen jaren zijn er veel minder woningen beschikbaar voor kopende starters onder de 225.000 euro. Met de verhoging van de maximale koopprijs voor een starterslening biedt de gemeente starters meer mogelijkheden. Wethouder Wonen, Jan Wijnia: “Met de verlenging van de starterslening én deze verhoging van de maximale koopprijs sluiten we beter aan bij de huidige woningmarkt en blijven we kopende starters op de woningmarkt een steuntje in de rug bieden bij het kopen van hun eerste woning.”
Met het hanteren van de NHG-grens vergroot het bereik voor starters van circa 20% naar circa 60% en gaat daarmee van ruim 7000 woningen naar meer dan 21.000 woningen. De maximale hoogte van de starterslening blijft hetzelfde met 35.000 euro per lening. De starterslening is een aanvullende lening bovenop de gewone (eerste) hypotheek en kan het gat overbruggen tussen de maximale hypotheek die een bank verstrekt en het bedrag dat nodig is om de eerste woning te kopen. De starterslening is een lening waarvoor de eerste 3 jaar geen maandlasten worden betaald. De gemeenteraad bespreekt in januari het besluit van het college.

Uitvoeringsagenda Wonen 2020-2025
Het verlengen van de startersleningen en mogelijke ophoging van de maximale koopprijs van € 225.000 staan ook opgenomen in de Uitvoeringsagenda Wonen 2020-2025. Hierin staan de ambities en opgaven op het gebied van wonen uit de (bredere) Omgevingsvisie van de gemeente. Daarnaast doet het college een aantal voorstellen aan de gemeenteraad, waaronder de mogelijkheid om voortaan meerwerk en verbeterkosten mee te financieren.