Burgemeester Bruls
Burgemeester Bruls Foto: Goedele Monnens
Column van de burgemeester

Hart voor de zorg

Algemeen

Vorige week verscheen op social media een indrukwekkend mooie videoboodschap van en voor medewerkers van ziekenhuizen en allerlei soorten zorginstellingen en -organisaties uit onze regio. Onder het motto ‘Samen komen we hier doorheen’ steken deze zorgcollega’s elkaar een hart onder de riem in deze zware tijd. En ze roepen elkaar op om, als collega’s van verschillende organisaties, aan elkaar te blijven denken en elkaar te helpen. 

Een mooie, ontroerende decemberboodschap! Zo laten zij zien dat ze met hart en ziel verbonden zijn aan de zorg. En laten we niet vergeten: dat doen zij voor ons, hun cliënten en patiënten. 

Net zo’n lovenswaardig initiatief vind ik dat Nijmeegse dokters de straat op gaan om aan mensen te vragen welke vragen ze hebben over corona. Niet om hen te overtuigen van vaccineren, maar om hen antwoorden te geven. Prachtig om te zien, al die mensen die staan voor hun vak, en voor hun vakbroeders- en zusters. (Meer hierover elders in deze krant red.)

Tegelijk voelde ik dit meteen als een appèl op ons allemaal om elkaars zorgen en leed niet te vergeten. Aan het begin van de coronacrisis voelden wij ons allemaal verbonden met elkaar, toen we samen ineens in een onzekere tijd waren beland. Verbonden met de zieken, en met de mensen die zich voor hen inzetten in de zorg. Er werd hulp aangeboden, achter ramen hingen harten, er gingen steunberichten rond op social media. Maar de crisis duurt nu al een tijd voort en we lijken de onzekerheid inmiddels te ondergaan. Maar dat betekent niet dat het makkelijker wordt. 

“Laten we in ieder geval blijven tonen dat ook wij hart voor de zorg hebben”

Deze week ging ik weer op bezoek bij de huisartsenpost en het spoedplein van het CWZ om te horen hoe het met hen gaat. En ik ga ook weer in gesprek met mensen in de thuiszorg en het onderwijs. Zij, en heel veel van onze stadgenoten, werken zich al heel lang een slag in de rondte door het coronavirus. Wist u dat eenderde van de Nijmeegse banen, banen in de zorg zijn? Dat betekent dat we allemaal wel mensen kennen die het inmiddels al lang fysiek en mentaal zwaar hebben door continue coronadrukte op het werk. 

En de laatste tijd komt daar soms zelfs agressie van patiënten en bezoekers bij, bijvoorbeeld omdat zij moeite hebben met regels en keuzes. Het laat pijnlijk zien dat het coronavirus zorgen en worstelingen voor ons allemaal meebrengt. Laten we in ieder geval blijven tonen dat ook wij hart voor de zorg hebben, want deze mensen verdienen onze steun. Laten wij oog houden voor hen, en voor alle anderen in onze omgeving.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl