Hugo Touw in gesprek met een voorbijgangster.(Foto: redactie)
Hugo Touw in gesprek met een voorbijgangster.(Foto: redactie) Foto:

Witte jassen gaan de straat op om te informeren

Project 'Medici op straat': Heeft u nog vragen over corona?

NIJMEGEN - Nijmeegse artsen gaan de straat op om met mensen te praten over Corona. Niet om hen te overtuigen om zich te laten vaccineren, maar om hen goed te informeren. Zij volgen hiermee het voorbeeld van Rotterdamse en Utrechtse artsen.

Door Marcel Witlox

"Al zo’n veertig Nijmeegse medici, artsen, co-assistenten en verpleegkundigen hebben zich aangemeld om mee te doen", vertelt intensivist Radboudumc Hugo Touw, die dit initiatief samen met student Geneeskunde Diantha Jansen is gestart. "Met hoe meer we zijn, hoe groter het bereik. Dus,  ben je arts of verpleegkundige en heb je belangstelling om twee uur het gesprek met mensen aan te gaan, sluit je bij ons aan!"

"Ik hoop dat we met deze gesprekken meer mensen met goede 
informatie kunnen
bereiken"

Zelf heeft hij vorige week met CWZ-arts Lisanne Denneman bij de ingang van Winkelcentrum Dukenburg gestaan. En ook bij winkelcentrum Hatert was hij te vinden. In witte jas. "Heb je wel tijd om hier te gaan staan', vragen mensen. Maar als ik dan vertel dat ik het hele weekend heb gewerkt en straks de nachtdienst in ga en dit in mijn vrije tijd doe, beseffen ze wel hoe ernstig de situatie is. En als arts hebben wij ook een eed afgelegd om ziekte te voorkomen, dus ik voel heel sterk dat dit belangrijk is om te doen, om het leed op de IC proberen te voorkomen."
Touw vervolgt: "We hebben vanuit de GGD veertien wijken doorgekregen met een vaccinatiegraad onder de 70 procent. Op die plekken gaan we met mensen in gesprek. Elke dag staan collega’s op verschillende plekken in de stad. In eerste instantie zeven dagen op rij, op telkens minimaal twee locaties. We hebben er een vergunning voor aangevraagd en de gebruikelijke instanties ingelicht."

Geen boze reacties

Touw heeft tijdens zijn ‘dienst’ veel mensen gesproken. Hij is heel enthousiast. "Nee, geen enkele boze reactie gekregen. Mijn openingszin was telkens: 'Mag ik u iets vragen, heeft u nog vragen over corona?' En daaruit ontstonden vaak hele goede gesprekken."
Wat voor vragen komt Touw zoal tegen? "Ik wil zwanger worden, is het verstandig om dan te prikken? Mijn zoon denkt dat hij nou elk jaar zo’n boosterprik moet halen, is dat zo? Mensen maakten zich zorgen over vrienden die zich niet hadden laten vaccineren."

Maar ook praktische zaken komen voorbij. "Zo was er een meneer die vroeg hoe hij met de bus bij de priklocatie kon komen. Dat heeft mijn collega toen gelijk voor hem opgezocht."

"Een vraag die ik vaak krijg is 'is het echt zo druk in de ziekenhuizen?' Jazeker, in de ziekenhuizen liggen echt veel patiënten en veel operaties worden uitgesteld. Personeel van alle afdelingen springt bij voor de Corona zorg."

Leerzaam 

Mensen reageerden veelal positief. Touw: "Ik hoop dat we met deze gesprekken meer mensen met goede informatie kunnen bereiken. En je hoopt natuurlijk dat hiermee meer mensen zich laten vaccineren of zich beter aan de regels houden." 

"Zeven van de tien patiënten op de IC zijn niet gevaccineerd. Een groot deel van hen heeft daar achteraf spijt van. Dat is mijn drive om een paar van mijn vrije uren de straat op te gaan, zodat mensen geen keuze maken waar ze achteraf spijt van krijgen. Ik vond het overigens ook voor mezelf heel leerzaam. Als je op de IC werkt, zie je alleen al die zieke mensen. Hier sta je even midden in de maatschappij, en hoor je wat er onder de mensen leeft", aldus Touw.

"Als arts hebben wij een eed afgelegd om ziekte en leed zoals op de IC te voorkomen" 

Touw roept collega's op ook de straat op te gaan. "Hoe meer artsen en verpleegkundigen meedoen, hoe meer plekken wij aan kunnen doen, hoe groter het bereik. Heb je interesse? Meld je dan aan bij www.gezondheidskloof.nl en dan: Nijmegen. Achter de schermen kom je dan bij ons terecht en krijg je de nodige informatie."

 

Juul van der Beek en Harmke Duindam  'Mag ik u wat vragen...?' (Foto: redactie)