Radboud Universiteit helpt mee bij digitalisering burgerlijke stand van Curaçao

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Samen met het Nationaal Archief Curaçao en de University of Curaçao gaan historisch demografen van de Radboud Universiteit vanaf 1 januari 2022 aan de slag om de burgerlijke stand van het eiland te reconstrueren en digitaliseren. Het onderzoek onder leiding van Jan Kok en Coen van Galen wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 200.000 euro van het Platform Digitale Infrastructuur SSH. 

De onderzoekers gaan de hele bevolking van Curaçao tussen 1839 en 1950 reconstrueren en digitaliseren. Daarmee ontstaat een bron die het algemene publiek kan gebruiken voor genealogisch onderzoek. Daarnaast biedt het nieuw licht op de geschiedenis van de Caraïben, de koloniale samenleving en slavernij. Uniek aan Curaçao is dat het eiland de meest complete bronnen heeft op het gebied van slavenregisters en burgerlijke stand van het Caraïbisch gebied.

Projectleider Coen van Galen: “Dit is een aanvulling op ons lopende onderzoek in Suriname. We kunnen nu ons team uitbreiden met een gespecialiseerde onderzoeker. Samen met onze grote groep vrijwilligers gaan we nu de Curaçaose Burgerlijke stand combineren met de slavenregisters van het eiland en ook vergelijken met de slavenregisters en burgerlijke stand van Suriname.”

Volgens van Galen is de toevoeging van de burgerlijke stand van  Curaçao interessant voor het lopende onderzoek naar slavernij aan de Radboud Universiteit omdat het een extra perspectief op de doorwerking van slavernij over de generaties biedt. “Curaçao was in de negentiende eeuw een handelseiland en geen plantagekolonie, zoals Suriname, dat betekent dus een andere bevolkingssamenstelling en ook een andere doorwerking van de periode van slavernij op de burgers van het eiland.”