Burgemeester Bruls.
Burgemeester Bruls. Foto: Goedele Monnens
Column van de burgemeester

Een grote uitdaging

Algemeen

De komende weken zal de noodopvang in Heumensoord voor evacués uit Afghanistan langzaam afgebouwd worden. De 1000 mensen die hier de afgelopen maanden onderdak vonden, zullen op andere plaatsen in het land opgevangen gaan worden.

We hebben als gemeente met overtuiging aan deze opvang meegewerkt. De omstandigheden waren zeker niet ideaal, maar de nood was in september hoog. En is dat nu nog steeds trouwens. De moeizame opvang van deze mensen en vluchtelingen uit andere landen bewijst dat er op de woningmarkt in Nederland nog heel wat werk aan de winkel is.

In het hele land, en ook in ons Nijmeegse asielzoekerscentrum, zitten opvangplaatsen vol met mensen die in Nederland een bestaan mogen opbouwen. Zij hebben recht op een woning, maar kunnen er nog geen krijgen, simpelweg omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn. Zij blijven dus noodgedwongen in hun tijdelijke opvang wonen. Hierdoor neemt de druk op deze opvang dan toe wanneer er weer andere mensen opgevangen moeten worden die hun asielprocedure nog moeten afwachten. En dit leidt er weer toe dat in tijden zoals nu, wanneer meer mensen zich in Nederland melden voor een verblijfsvergunning, er enorme inspanningen nodig zijn om deze zo goed en zo kwaad als het kan op te vangen.

“Het is onze plicht kwetsbare doelgroepen te helpen zoeken naar huisvesting”  

En dit is maar een deel van een veel groter woningprobleem. Er zijn talloze mensen op zoek naar een betaalbare woning. Denk aan jonge starters, mensen die door omstandigheden nieuwe huisvesting zoeken, maar ook mensen met een kwetsbare achtergrond die wel zelfstandig kunnen en willen wonen.
Het vraagstuk hoe hen allen te helpen aan een fatsoenlijk onderdak, is enorm. Ik denk dat dit, vooruit kijkend naar het nieuwe jaar, een van de grootste uitdagingen is die we het hoofd moeten bieden. Wat Nijmegenaren die (soms al heel lang) op een woning wachten niet altijd weten, is dat we als gemeente een plicht hebben richting kwetsbare doelgroepen; het is onze plicht ook deze mensen te helpen zoeken naar huisvesting en daar ook een deel van de woningvoorraad voor in te zetten.

Gelukkig werken we in Nijmegen hard aan oplossingen voor het woningtekort. Nijmegen-Noord groeit gestaag door en in de Winkelsteeg en in het stationsgebied zullen de komende jaren duizenden woningen verrijzen. Woningen die, dat zal duidelijk zijn, hard nodig zijn. Het zal nog even duren voordat het zover is. De plannen liggen er, maar er moeten nog veel procedures gevolgd worden en dan moet ook de bouw nog plaatsvinden. Maar de start is er in ieder geval en de komende jaren hopen we daar de vruchten van te plukken.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl