Plein 1944 vormde onlangs het decor voor een flashmob. Daarmee vroegen circusartiesten om aandacht voor de start van de crowdfundingscampagne.
Plein 1944 vormde onlangs het decor voor een flashmob. Daarmee vroegen circusartiesten om aandacht voor de start van de crowdfundingscampagne. Foto: Esther Otten

Circusgemeenschap wil een eigen plek

Algemeen

NIJMEGEN - Beoefenaars van het moderne circus in Nijmegen zijn vorig weekend een campagne gestart voor een eigen circusruimte in het iconische gebouw van de Vasim. Het Vasim Circus Space moet ruimte bieden aan amateurs en professionals. 

“Het is bedoeld als een broedplaats voor nieuwe kunstvormen en een ontmoetingsplek voor iedereen die iets met circus wil”, aldus woordvoerder Lotte Rosier. Voor realisatie van het plan is 150.000 euro nodig.

Verbouwing

 Projectontwikkelaars Klokgroep en Lingotto zijn dit najaar gestart met een flinke verbouwing van het karakteristieke gebouw aan de Waal. Zij bieden ruimte aan creatieve ondernemers. “De Vasim Circus Space kan er een ruimte huren en voert nu actie om een startkapitaal bij elkaar te krijgen. De ruimte wordt casco opgeleverd en moet dus worden voorzien van een verdieping, verwarming, isolatie en een stevige bevestiging van het hangende materiaal waarmee de luchtacrobaten werken.”

“Kruisbestuiving mogelijk tussen verschillende disciplines”

Als de ruimte geschikt is gemaakt voor gebruik, zorgt de Vasim Circus Space vervolgens zelf voor de exploitatie. De ruimte wordt dan verhuurd als les- en trainingsplaats en als locatie voor evenementen en kleinschalige voorstellingen. “Hiermee wordt de Vasim Circus Space onderdeel van de culturele hotspot Nijmegen-West. Door de concentratie op één plek wordt kruisbestuiving tussen verschillende disciplines mogelijk. Partner- en luchtacrobaten, jongleurs en flowers, dansers en paaldansers kunnen elkaar hier ontmoeten.”

 Unieke hoogte

De Vasim Circus Space zal bestaan uit twee ruimtes van 160 m2 en 84 m2, met een hoogte van 12 meter. Deze hoogte is uniek in oost-Nederland en biedt kansen voor verschillende vormen van kunsten die een hoge ruimte nodig hebben. In de Vasim Circus Space kunnen kinderen en volwassenen lessen volgen, voorstellingen zien en kunnen artiesten werken aan hun producties, allemaal met circus als bindende factor.

Modern circus

Het hedendaagse circus zoekt naar nieuwe vormen van creativiteit en expressie. Modern circus heeft een overlap met andere kunstdisciplines zoals theater, dans en muziek. De initiatiefnemers hopen de startinvestering te bekostigen met steun van fondsen, crowdfunding en publieke partijen zoals de Gemeente Nijmegen en de Provincie Gelderland.
Voor meer informatie ga naar de website: www.vasimcircusspace.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding