Goffertstadion mogelijk
medio januari (deels) open

NIJMEGEN - Uit onderzoek blijkt dat er verschillende maatregelen genomen kunnen worden om tribuneonderdelen in het Goffertstadion te versterken zodat er weer op een veilige en verantwoorde wijze publiek aanwezig kan zijn. 

Uit eerder onderzoek bleek dat door de combinatie tussen het aantal springende toeschouwers in het bezoekersvak en een fout in de berekening van de wapening een tribune-onderdeel het begaf. Dat gebeurde na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse. Uit vervolgonderzoek blijkt dat ook de overige tribune-delen, met uitzondering van de kortere elementen (8 stuks), dezelfde tekortkomingen hebben. Ook de nok waarmee hogere tribune-elementen rusten op lager gelegen tribune-elementen is niet geschikt als primaire draagconstructie.

Wethouder Sport en accommodaties Bert Velthuis: “Het is goed dat we al op zo’n korte termijn weten waar we aan toe zijn. Samen met NEC kunnen we nu de volgende stappen zetten zodat er weer op een veilige en verantwoorde wijze toeschouwers welkom zijn in het stadion.”

Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van de gemeente Nijmegen en NEC ook mogelijke herstelmaatregelen onderzocht. Als uitgangspunt geldt dat na het uitvoeren van de herstelmaatregelen de tribune-onderdelen voldoen aan de huidige nieuwbouw-eisen volgens het Bouwbesluit. Het advies is om de tribune-onderdelen te versterken met stalen strips. Daarnaast moet er nog een oplossing worden gevonden voor de gebroken plaat.

Algemeen directeur NEC Van Schaik: “We zijn blij dat Royal HaskoningDHV niet alleen heeft gerapporteerd met betrekking tot veilig of niet veilig, maar ook meegedacht, gerekend en heeft geadviseerd en getekend hoe het stadion weer honderd procent veilig en safe voor publiek toegankelijk kan worden.“

Om herstelmaatregelen uit te voeren heeft NEC een omgevingsvergunning aangevraagd. Na het verlenen van de vergunning kunnen de herstelwerkzaamheden starten. Van Schaik: "De focus ligt op openstelling van het hele stadion op 15 januari als we tegen Heracles thuis spelen. Maar ook als we een deel kunnen openen zijn we al blij. Want onze achterban heeft aangegeven het liefst in De Goffert te spelen. Dit is een enorme stap naar een einde van deze verschrikkelijke periode van onzekerheid.”