Vraaghulp Nijmegen online: zorg, hulp en ondersteuning voor iedereen dichtbij

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - Voor Nijmegenaren die hulp, zorg of steun nodig hebben, gaat per 1 januari 2022 de nieuwe website van Vraaghulp Nijmegen online. VraaghulpNijmegen.nl wijst inwoners de weg naar de juiste organisatie in hun buurt, die in opdracht van de gemeente zorg, hulp en ondersteuning aanbiedt. 


De zes Nijmeegse organisaties achter Vraaghulp waar mensen terecht kunnen, zijn de nieuwe Buurtteams Jeugd & Gezin, Buurtteams Volwassenen, de Ouderenadviseurs van Sterker, de Financieel Experts in de Wijk, de Stips van Bindkracht10 en de gemeentelijke Wmo-consulenten. Elke organisatie heeft een specifieke doelgroep of juist een afgebakend terrein waarop zij advies, hulp, zorg of ondersteuning bieden in opdracht van de gemeente Nijmegen.

Hulp dichtbij

De zes genoemde organisaties vervangen samen het werk dat eerder gedaan werd vanuit de Sociale Wijkteams. “Zorg en hulp zijn nu nog meer dichtbij georganiseerd in de buurt, met minder bureaucratie en wachttijden. Wie hulp nodig heeft, vindt via Vraaghulp direct de weg naar wie hem/haar verder kan helpen. Deskundige medewerkers denken met inwoners mee bij alle soorten vragen. Zij bieden ook zelf de benodigde begeleiding en ondersteuning, zonder dat daarvoor een indicatie nodig is. Bij maatwerk, een klein deel van zorg die zij niet zelf kunnen leveren, wordt een zorgaanbieder met expertise ingezet.”

Hulp voor iedereen

Nijmegenaren kunnen zowel met een concrete vraag, als met een brede hulpvraag die gaat over verschillende leefgebieden terecht bij de organisaties in de wijk. Zij kunnen zelf rechtstreeks contact opnemen. Maar voor wie niet meteen weet bij wie hij terecht kan, wijst Vraaghulp de weg naar de juiste organisatie.

Wethouder Grete Visser: “Iedereen heeft wel eens hulp nodig in het dagelijks leven. Met de nieuwe website Vraaghulp weet je snel bij wie je terecht kunt. Zorg, hulp en ondersteuning zijn nu nog dichter bij huis georganiseerd voor alle Nijmegenaren.”

Deelnemers

- Buurtteams Jeugd en Gezin zijn er voor kinderen, jongeren én ouders van kinderen tot 18 jaar. Je kunt bij de Buurtteams Jeugd en Gezin terecht als je vragen of problemen hebt waar je zelf niet uitkomt. En als dat invloed heeft op jou of je gezin. Denk aan allerlei vragen over opvoeden of opgroeien, werk, school, kinderopvang, leven met een beperking, financiële problemen, relatieproblemen of een scheiding.

- Buurtteams Volwassenen zijn er voor iedereen tussen de 18 en 65 jaar (zonder thuiswonende kinderen). Je kunt er terecht met vragen en problemen in het dagelijks leven, waar je zelf niet uitkomt. Soms spelen er verschillende grote problemen naast en door elkaar. Bijvoorbeeld financiële problemen, relatie-, gezondheids- en/of psychische problemen. Genoeg redenen waarom het even niet lekker loopt in je leven. Dan kun je terecht bij een van de Buurtteams.

- Ouderenadviseurs zijn er voor ouderen vanaf 65 jaar met vragen over het huishouden, hulp in het dagelijks leven, vervoer, eenzaamheid, mantelzorg, vrijetijdsbesteding of zelfstandig thuis blijven wonen.

- Financieel Experts in de Wijk zijn er voor iedereen met geldvragen, geldzorgen of schulden. De financieel expert geeft advies over wat er mogelijk is en wat past bij jouw situatie. Samen bepaal je hoe het verder gaat en welke hulp je krijgt.

- Wmo-consulenten van de gemeente zijn er voor vragen over hulp bij het huishouden. Ook kun je er terecht als je hulpmiddelen nodig hebt voor in huis of om je te verplaatsen, zoals een rolstoel, scootmobiel, traplift of vervoer.

- De Stip blijft het vertrouwde adres in de wijk voor informatie, advies en ontmoeting. Bijvoorbeeld als je de buurt wilt leren kennen, een leuke activiteit zoekt, of burenhulp nodig hebt. Of als je vrijwilligerswerk zoekt, of iets wilt organiseren. De Stip kan ook helpen bij het lezen van een brief, het invullen van een formulier of het aanvragen van een regeling.


Website

Op de website VraaghulpNijmegen.nl vind je vanaf 1 januari snel de weg naar wie jou kan helpen bij jouw vragen. Je zoekt het onderwerp waarover je vraag gaat, en kiest de leeftijdscategorie die bij je past. Vervolgens zie je met welke organisatie je contact kunt opnemen. Elke organisatie heeft een eigen website die meer vertelt over de hulp die zij bieden.