Het verlichte Arabische dorp. (Foto: Museumpark Oriëntalis)
Het verlichte Arabische dorp. (Foto: Museumpark Oriëntalis) Foto: Museumpark Oriëntalis

Feest van Licht in de buitenlucht

Algemeen

HEILIG LANDSTICHTING - Het bericht sloeg in als een bom: na een lange voorbereiding mocht Feest van Licht slechts één dag duren. Om inwoners van Nijmegen en omgeving toch wat licht en lucht te geven, besloot Museumpark Orientalis om dan tenminste de poorten tot het 30 ha grote bosgebied open te stellen. Zo vergroot het museum de openbare ruimte.

Jaarlijks organiseert Museumpark Orientalis het Feest van Licht. Een sfeervolle lichtroute door het park, een tentoonstelling van bijzondere kerststallen, een groots kerstdiorama, oude ambachten, (kinder)theater en nog veel meer belevenissen voor jong en oud. Dit jaar introduceerde Orientalis bovendien het donkerpad, een stiltepad aan de buitenrand van het park. Bedoeld als avontuur voor de jongste gasten en voor anderen een pad dat uitnodigt tot bezinning en reflectie. Bovendien bestaan licht en donker niet zonder elkaar. Tijdens de opening van Feest van Licht op vrijdag 17 december werd het pad officieel ingewijd door kinderen met lampionnen.

“Toen we die vrijdag de gasten van de opening uitzwaaiden, werd in de media duidelijk dat de geschiedenis zich waarschijnlijk ging herhalen”, vertelt Sietse Jager, programma-manager bij Museumpark Orientalis. Vorig jaar moest Feest van Licht na drie dagen de poorten sluiten. Een bittere pil, ook voor de mensen die (vrijwillig) vele uren besteed hebben aan de voorbereiding. “En voor inwoners in de regio”, zo zegt Jager. “Juist nu hebben mensen behoefte aan licht, aan een teken van hoop én ze willen naar buiten. Ons park is 30 hectare groot, dus hier loopt niemand elkaar in de weg. Door ons park toch te openen, vergroten we de openbare ruimte.” 

Mensen mogen tussen 11.00 en 18.00 uur gratis naar binnen om te wandelen en toch nog te genieten van de verlichting. Jager benadrukt dat om 18.00 uur de lichten echt uitgaan, dus dan is het donker in het complete park en is de poort op slot. Ook vertelt hij dat de organisatie toezicht houdt om te voorkomen dat het te druk wordt. In het park en op de parkeerplaats lopen suppoosten en mensen bij de entree tellen hoeveel bezoekers er zijn. Bij dezelfde entree staat ook een grote fooienpot waarin iedereen een vrijwillige kan doen. Ook online bestaat de mogelijkheid tot doneren.

Sietse Jager: “Dat zou ons helpen om de financiële schade enigszins te beperken. Feest van Licht gaat hoe dan ook de boeken in als verliesgevend, maar alle beetjes helpen. We willen ons licht uitstralen naar onze omgeving, daar is deze openstelling voor bedoeld.” T/m 9 januari 2022.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding