Afbeelding
Foto: GOEDELE MONNENS
Column van de burgemeester

Zalig Kerstmis

Algemeen

We zijn aan het eind van 2021 beland. Een tijd waarin veel mensen de balans opmaken van wat het afgelopen jaar hen gebracht heeft. Een ding is zeker: het was opnieuw een jaar anders dan alle andere jaren. 

Waar we eind 2020 licht aan het eind van de ‘coronatunnel’ zagen gloren met de vaccinaties in zicht, en in de zomer het leven weer bijna als vanouds leek te worden, bracht 2021 toch ook weer onvoorspelbaarheid en onzekerheid met zich mee. En ook nu, op de drempel van de feestdagen, een tamelijk onverwachte harde lockdown. 

En dat valt voor ons allemaal echt niet mee. Juist nu hebben we behoefte aan een periode van rust, aan Kerstmis als feest van licht. Maar er zit niets anders op dan de teleurstelling wegslikken, en toch maar weer doorgaan. 

Wij mensen houden niet altijd van onvoorspelbaarheid. Het is niet fijn dat je steeds niet weet waar je aan toe bent en lastig vooruit kunt plannen. Zeker niet als je inkomen al een tijd onder druk staat, zoals bij evenementorganisatoren, horecaondernemers en winkeliers. Of als je beroep al bijna twee jaar zorgt voor hoogspanning, zoals bij de mensen in de zorg. Het coronavirus is een les in de kunst van het leven in het nu. Doen wat je kunt en wat er nodig is, en dan toch proberen weer de lichtpuntjes en rust te zoeken.

“Zoek de lichtpuntjes op, of zorg voor een lichtpuntje voor iemand anders in de vorm van een kaartje, een praatje of telefoontje”

Aan het eind van dit jaar ben ik als burgemeester heel trots op de mensen in onze stad. Heel veel Nijmegenaren hebben er, ondanks hun persoonlijke worstelingen in deze coronatijd, toch het beste van gemaakt. Ik zie veel moed, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. Ik ben blij om te merken dat veel mensen zich zo goed mogelijk aan de adviezen en regels houden en zich hebben laten vaccineren. 

Maar ik heb afgelopen jaar ook echt wel gezien en gehoord wat dat van u vraagt. Dat het allemaal lang duurt en ook echt niet altijd makkelijk is. Ik gun het iedereen om deze feestdagen even bij te komen en weer op te laden. Ook al wordt het misschien niet de familiekerst die wij gehoopt hadden, of een groots Oud & Nieuwfeest met vrienden, ik wens u een fijne, gezellige tijd thuis. Geniet van uw hobby’s, huisdieren, gezin, een goed boek of een mooie film. Zoek de lichtpuntjes op, of zorg voor een lichtpuntje voor iemand anders in de vorm van een kaartje, een praatje of telefoontje. 

Ik wens u allemaal een zalig Kerstmis en een gezond, gelukkig en hoopvol nieuw jaar.

Reageren op deze column van de burgemeester? Secretariaatburgemeester@nijmegen.nl