GroenLinks Nijmegen heeft vragen gesteld over de fietsveiligheid.
GroenLinks Nijmegen heeft vragen gesteld over de fietsveiligheid. Foto:

Vragen over fietsveiligheid

NIJMEGEN - GroenLinks is geschrokken van het trieste record van 4 dodelijke fietsslachtoffers dit jaar, maar vreest dat er nog meer ongelukken gebeurd zijn met ernstig letsel. Om hierover meer duidelijkheid te krijgen, om ongelukken in de toekomst te voorkomen en om het college aan te zetten tot daden, heeft GroenLinks vragen gesteld aan het college. 

"GroenLinks maakt zich net zoals de Fietsersbond zorgen over de fietsveiligheid in Nijmegen. Nijmegen heeft weliswaar een prima fietsinfrastructuur, maar doordat het steeds drukker wordt op de fietspaden, de variatie aan fietsen groeit en ook de snelheidsverschillen, plus dat Nijmegen nog flink groeit, moet er nu nagedacht worden over het voorkomen van ongelukken. Daarbij moet in de stad extra aandacht uitgaan naar de fietser (en de voetganger) als de belangrijkste, maar kwetsbare verkeersdeelnemer", aldus Volkert Vintges namens GroenLinks Nijmegen.

GroenLinks wil dat het college nu in actie komt om bijna overal 30 km/u snelheid in te voeren, vrijliggende brede fietspaden aan te leggen, met mogelijk scheiding van snelfietsverkeer en de meer kwetsbare fietsers en ook veilige schoolfietsroutes te realiseren. "Tevens wil GroenLinks een betere registratie van ongelukken en van gevaarlijke plekken, waarbij burgers en organisaties als de Fietsersbond een belangrijke rol kunnen spelen. Dit moet leiden tot nog betere keuzes waar op korte tot middellange termijn iets moet gebeuren om de fietsveiligheid te vergroten."



"Nu al zijn er plekken waar het wachten is tot het eerste ernstige ongeluk, zoals op de Nieuwe Ubbergseweg (N325) naar Beek bij de fietsoversteekplek bij de Ubbergseweg, waar elke dag honderden scholieren van met name Notre Dame HAVO oversteken en er dagelijks hachelijke situaties zich voordoen van fietsen die nog half op de rijbaan staan omdat de vluchtstrook in de middenberm niet zoveel fietsers kan herbergen."