Vrijwilligers met een vrachtwagen zamelen bij Heumensoord bagage van vertrekkende Afghaanse evacués in.
Vrijwilligers met een vrachtwagen zamelen bij Heumensoord bagage van vertrekkende Afghaanse evacués in. Foto: Stijn Verbruggen

‘Overheid moet helpen bij transport bagage van evacués Heumensoord’

Algemeen

NIJMEGEN - Afghaanse evacués die in Heumensoord verblijven, mogen als zij naar een volgende opvanglocatie gebracht worden per persoon slechts 1 tas van 20 kilo meenemen. De Nijmeegse PvdA-fractie vraagt in een brief aan burgemeester en wethouders om aandacht voor deze problematiek. 

Vaak kwamen de vluchtelingen zonder spullen aan in Heumensoord en kregen zij kleding, fietsen, dekens en speelgoed van hulpvaardige Nijmegenaren. “Toen de eerste Afghanen vertrokken, bleven er vuilniszakken vol kleren over. Inmiddels heeft een groep vrijwilligers zich over de bagage van de evacués ontfermt”, aldus gemeenteraadslid Charlotte Brand en fractievolger Mika Kraft namens PvdA Nijmegen. 

“Met vrachtwagens en auto’s met aanhangers worden tassen en fietsen opgehaald en van een label met de bestemming voorzien. Inmiddels zijn al honderden tassen nagebracht naar opvanglocaties in heel Nederland. Nu de uitstroom van evacués uit Heumensoord in een stroomversnelling terecht komt, omdat het kamp eind januari leeg moet zijn, wordt het voor deze vrijwilligers steeds lastiger om iedereen te kunnen helpen.”

De Nijmeegse PvdA-fractie vraagt in een brief aan burgemeester en wethouders om aandacht voor deze problematiek. De PvdA wil dat het college van B&W er bij opvangorganisatie COA en het verantwoordelijke ministerie op aandringt dat de Afghanen zelf meer bagage mogen meenemen naar hun volgende locatie. 

Beter samenwerken

“Daarnaast vraagt de PvdA of de gemeente zelf mogelijkheden ziet om mee te helpen bij het opslaan en vervoeren van de bagage. 

“Ook willen we dat de gemeente van het COA eist dat er beter wordt samengewerkt met de vrijwilligers en andere hulporganisaties, zodat het vervoer van alle spullen zo goed mogelijk geregeld kan worden. We storen ons aan de opstelling van het COA en vragen het stadsbestuur om in te grijpen.” 

Kamervragen

Eerder vroeg PvdA-Tweede Kamerlid Kati Piri al aan staatssecretaris Broekers-Knol om te zorgen dat de Afghanen meer spullen mogen meenemen bij een verhuizing. De schriftelijke vragen van het Tweede Kamerlid zijn bij het sluiten van deze krant nog niet beantwoord door de staatssecretaris.