Het 'koek en zopie loket'.
Het 'koek en zopie loket'. Foto:

'Koek en zopie'

NIJMEGEN - Bovenaan de Grotestraat in Nijmegen is bij Le Café een 'Koek en zopie loket'.  Nog tot en met 9 januari heeft het team van Le Café speur- wandeltochten in en rondom de stad uitgezet. Zoals een klim- en klauterwandeling voor de kleintjes (4 t/m 11 jaar), een Nijmeegse wandelquiz en de Bingo bruggenloop. De wandelingen duren ongeveer een uurtje en er zijn prijzen te winnen.

Gratis webinars over talen 

NIJMEGEN - Voor iedereen die tijdens de lockdown iets wil leren, biedt het talencentrum van de Radboud Universiteit gratis webinars aan over talen. Het gaat over 11 vreemde talen (Duits, Frans, Engels, Italiaans, Spaans, Chinees, Koreaans, Japans, Russisch, Portugees, Zweeds) en een webinar over de Nederlandse taal. Voor alle Nijmegenaren is er als extraatje een webinar over Nimweegs.

De webinars worden gegeven door docenten van het talencentrum Radboud in'to Languages en zijn op afroep beschikbaar. Elke aflevering biedt een korte kennismaking met de taal en licht een tipje van de sluier op over gewoontes en culturele mores van het betreffende land. Zo leer je wat het betekent als een Chinees tijdens het eten twee keer met de vingers op tafel tikt of wat een Italiaan bedoelt als hij met zijn wijsvinger in zijn wang boort. Ga naar de taal van jouw keuze via www.into.nl.

Nieuwe tarieven Breng bussen

NIJMEGEN - Op 1 januari 2022 wijzigen de meeste tarieven voor de Breng bussen. Deze worden jaarlijks aangepast in lijn met de landelijke tarievenindex. Voor 2022 is deze vastgesteld op 2,12%. Het vaste opstaptarief (het basistarief dat een reiziger altijd betaalt, waar de reis ook naar toe gaat) is voor het hele land hetzelfde, in 2022 1,01 euro. Het kilometertarief voor een reis met de OV-chipkaart in de regio Arnhem Nijmegen komt uit op 0,173 euro.
Ook de tarieven van het kaartje bij de chauffeur wijzigen. Een ritkaartje voor een enkele reis gaat 2,45 euro kosten of een veelvoud daarvan, afhankelijk van de afstand. Een kidskaartje kost in 2022 1,20 euro, een dagkaart 12,00 euro en een meermanskaart 18,50 euro.
De indexatie geldt ook voor de tarieven van de diverse voordeelproducten (de tarieven van de Breng Vrij abonnementen wijzigen pas op 1 juli 2022). Alle informatie over de tarieven per 01-01-2022 is te vinden op www.breng.nl.

Wandeling 
langs poëzie

NIJMEGEN  - Vanwege de lockdown zijn er nauwelijks activiteiten. Ook het Poëziecentrum Nederland, gevestigd in  Bibliotheek De Mariënburg, heeft haar activiteiten moeten annuleren, maar in de buitenlucht wandelen langs poëzie kan wel. Zaterdag 15 januari loopt gids Meja Spaargaren langs gedichten en literaire bakens die voor deze tocht zijn uitgekozen. Aanvang 11.00 uur. Wel aanmelden via poeziecentrumnederland@gmail.com. Spaargaren mag met maximaal twee mensen op pad. Deelname kost 10 euro. U kunt bij het Poëziecentrum de bundel inclusief routekaartje kopen zodat u ook zonder gids op pad kunt. En het is mogelijk op een andere tijd een wandeling aan te vragen voor een eigen groep; in overleg wordt dan gekeken of er een gids beschikbaar is.

Rijbewijskeuring

NIJMEGEN - Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht bij Goedkope Keuringen op 12 en 31 januari en vervolgens eens per maand in het gebouw Logikos Trainingen aan de Oranjesingel 24 in Nijmegen. Voor meer informatie en een afspraak: tel. 085 - 48 83 616. Zelf een datum reserveren kan via de website: www.goedkopekeuringen.nl. Voordat u naar de keuring gaat dient er een Gezondheidsverklaring ingevuld te worden. Verkrijgbaar bij de gemeente en via internet op mijn.cbr.nl (inloggen met DigiD).