‘Proost op de verliezers’, een theateravond voor nabestaanden na zelfdoding

Algemeen Kort nieuws

NIJMEGEN - In Brebl in Nijmegen wordt maandagavond 21 februari van 19.30 tot 21.45 uur de voorstelling ‘Proost op de verliezers’ opgevoerd. “Op deze avond voor nabestaanden na zelfdoding onderzoeken we op speelse wijze hoe we dit ongemakkelijke thema bespreekbaar kunnen maken. Het programma is voortgekomen uit een samenwerking van drie jongvolwassen nabestaanden, een theatergroep en Pro Persona Connect”, aldus de organisatie. 

 ”Tijdens deze avond zullen we met publiek en theatergezelschap bekijken hoe rouw na zelfdoding bespreekbaar kan worden gemaakt. De dialoog in het theater is samen met een aantal nabestaanden vormgegeven. Neem vooral iemand mee!”

Gespreksgroep

In Nijmegen is elk jaar een gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding. Lotgenoten vinden steun bij elkaar. Ook worden thema’s als schuldgevoelens en het waarom besproken. “Rouw na zelfdoding kan complex en moeizaam verlopen. Na een zelfdoding blijven veel vragen onbeantwoord, men voelt zich vaak schuldig en ontregeld door de plotselinge dood. Reacties uit de naaste omgeving, of het zwijgen over het verlies maken het vaak niet makkelijker. Voor de omgeving is het vaak lastig te weten hoe je iemand kan ondersteunen. Moet je er nu wel of niet naar vragen? Dit ongemak willen we graag bespreken in een interactieve avond. Samen met Ets, een groep acteurs voor improvisatie en theater maken we zware materie hanteerbaar.” 

 Aanmelden voor de voorstelling kan via preventie@propersona.nl. Geef bij aanmelding naam, woonplaats en het aantal personen door. Als je je wilt aanmelden voor de gespreksgroep, noem dat expliciet erbij.