Roeien op de Spiegelwaal. (Foto: Phocas)
Roeien op de Spiegelwaal. (Foto: Phocas) Foto:

Crowdfunding voor inrichting nieuw botenhuis Phocas

Algemeen

NIJMEGEN - De Nijmeegse Studentenroeivereniging Phocas gaat verhuizen. “We verlaten het oude krakkemikkige botenhuis aan het Maas-Waalkanaal en verhuizen naar het watersportcentrum ‘Het Bastion’ aan de Spiegelwaal. Er is echter nog 13.000 euro nodig om de financiering voor alle nieuwe faciliteiten rond te krijgen”, aldus Phocas.

Door Marcel Witlox

Om dat bedrag te verwezenlijken, heeft de vereniging in samenwerking met het Radboud Fonds een crowdfundcampagne opgezet.

Het Bastion wordt het onderkomen van vijf Nijmeegse (studenten)watersportverenigingen (waaronder de Reddingsbrigade) en biedt Phocas de ruimte om de roeiambities van alle studenten te faciliteren. “De capaciteit in de loods wordt groter, de faciliteiten in het pand worden verbeterd, het aantal boten wordt uitgebreid en er komt een groter vlot zodat meerdere ploegen tegelijkertijd het water op kunnen. De kers op de taart wordt een binnenbak, waardoor er in de wintermaanden doorgetraind kan worden. Met het Bastion krijgt Nijmegen een unieke locatie voor iedereen die roeiers, studenten en andere watersporters een warm hart toedraagt!”

Olympische medaille

“Iedereen kan op elke leeftijd met roeien beginnen. Je kunt gemakkelijk op je 18e beginnen met deze sport, je hebt namelijk geen jarenlang voortraject nodig. Het is zelfs mogelijk om als student-roeier door te groeien en een Olympische gouden medaille te halen! Dat heeft Koen Metsemakers, als onderdeel van de mannen dubbelvier, op de afgelopen Olympische Spelen in Tokio gedaan! Dat draagt toch wel bij aan de romantiek rondom deze sport. Wat velen ook aanspreekt is dat het een teamsport is, je doet het echt met z’n allen”, aldus Mats van Doodewaard, commissaris nieuwbouw en lid van de bouwcommissie. 

“Het geld dat wordt opgehaald wordt onder meer gebruikt voor de aanschaf van botenstellingen en een vergader- en studeerruimte. Want vergis je niet, onze wedstrijdroeiers zijn een hele zaterdag in en rond het botenhuis voor hun trainingen. Dan vinden ze het wel zo prettig om een eigen plek te hebben om te ontspannen en te studeren.” Lees verder op pagina 13.

Corona

Natuurlijk hebben de coronamaatregelen ook invloed gehad op Phocas. “Toch hebben we geen terugloop gezien in het ledenaantal. We zijn de afgelopen jaren fors gegroeid en hebben nu maar liefst 829 leden. En we willen graag blijven groeien” 

“Natuurlijk is het een uitdaging om tijdens een lockdown alle leden aan je te blijven verbinden maar we kunnen toch, zij het in aangepaste vorm, onze sport beoefenen. Maar, eerlijk is eerlijk, roeien in een eenpersoons skiff is mooi maar we zien toch ook graag de boten met acht roeiers over het water glijden.”

Als alles meezit, verhuist Phocas aan het einde van deze zomer naar het Bastion. “Met de crowdfundcampagne hoopt Phocas 13.000 euro op te halen en daarmee een glansrijke toekomst veilig te stellen! Een professioneel nieuw botenhuis komt niet alleen ten goede aan de studentenvereniging, het zal ook de naam van Nijmegen als roei- en watersportstad verder versterken.”

Doneren kan via radbouduniversiteit.voorradboudfonds.nl/project/phocas. Elk bedrag is welkom.

Lente-Introw

Wil je in het voorjaar bij de vereniging? Doe dan mee met de Lente-Introw. Deze begint halverwege april met een Kick-off met feest. De twee maanden die daarop volgen leer je Phocas kennen met jouw Introwploegje. De inschrijving is nog niet geopend. Mail naar secretaris@nsrvphocas.nl om op een maillijst te komen zodat je op de hoogte wordt gehouden wanneer de inschrijvingen openen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding